Eszter, Eliza

Nyílt nap a Zsolnay Negyedben

2011.04.08. 10:07

Programkereső

Szombat délelőtt bárki ingyen megtekintheti a Zsolnay Negyed már felújított ingatlanjait.

Nyílt napon mutatja be a lakosságnak a tavalyi pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program keretében épülő Zsolnay Kulturális Negyedet a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Kft. szombaton. A Fidelio.hu stábja már korábban bejárhatta az épülő negyedet, kedvcsináló videónkon 2011. februári állapotok láthatók:

Az érdeklődők a nyílt napon szakmai vezetés mellett tekinthetik meg az építési terület biztonságosan megközelíthető ingatlanjait. A csoportok a Zsolnay Mauzóleum Felsővámház utcai bejáratánál, az oroszlános sétánytól indulnak délelőtt 9, 10 és 11 órakor."
A túra alatt a látogatók megismerkedhetnek a negyed legfőbb turisztikai látványosságaként szolgáló Zsolnay Mauzóleummal, a folyamatban lévő egyetemi és kulturális célú épületekkel és átsétálhatnak a 6-os út feletti gyaloghídon is. A Labor és a Bóbita Bábszínház már elkészült épületében is tehetnek egy rövid sétát. A tervek szerint a nyár folyamán nyílt napokkal várják majd a lakosságot.

A 2009-ben kezdődött kivitelezés részeként a 19. századi magyar iparművészet kibontakozásában és Pécs modern kori városfejlődésében meghatározó jelentőséggel bíró Zsolnay manufaktúrát átköltöztették a negyed keleti részébe. A megüresedett épületeket átépítik, felújítják, emellett megszépül a gyár értékes növényeket rejtő, műemlék szobrokkal, vázákkal díszített parkja is.

Sikorski-ház
Sikorski-ház

Az egyes épületek átadása 2010 nyarától folyamatos. A Zsolnay-porcelánritkaságokat bemutató Gyugyi-gyűjteménynek otthont adó Sikorski-ház például már megújult. A páratlanul értékes kollekció iránt a tavaly szeptemberi nyitás óta hatalmas az érdeklődés, annak ellenére, hogy azt a folyamatban lévő építkezés miatt előzetes bejelentés alapján lehet csak látogatni. A Zsolnay-negyed északi és déli részét összekötő negyvenöt méter hosszú új gyalogoshíd október végén került a helyére és gyakorlatilag befejeződött a Zsolnay Mauzóleum rekonstrukciója is: a gyáralapító nyughelyét a tervek szerint már idén tavasszal megnyitják a látogatók előtt.

A Bóbita Bábszínház új épülete
A Bóbita Bábszínház új épülete

A Gyermek és Családi Negyedbe költöző Bóbita Bábszínház január végétől várja a közönséget. Ebben a negyedben működik majd a tudomány és technika háza, a planetárium, a Pécsi Galéria és a Zsolnay út déli oldalán kialakított parkolóház. A Pécsi Galéria kiállítótere már tavaly megnyitotta kapuit Pinczehelyi Sándor képzőművész életmű-kiállításával. Az Alkotó negyed belső udvarának átadása ez év első felében várható, ekkor nyílik meg az Ifjúsági Ház rendezvényterme, továbbá a Míves negyed a család- és gyártörténeti kiállítással, valamint az inkubátorházzal. Utolsóként az egyetemi ingatlanok és az Ifjúsági Ház irodaépülete készül el.

A Zsolnay Kulturális Negyed a pécsi Európa Kulturális Fővárosa 10,8 milliárd forint költségvetésű és egyetlen folyamatban lévő nagyberuházása, melynek idén szeptemberig minden létesítménye elkészül. A 35 ezer négyzetméteren elterülő kulturális negyed az ország egyik legnagyobb kulturális központja lesz. Az elképzelések szerint a létesítmények minden korosztály számára kínálnak majd programokat és évente összesen 200 ezer látogatót fogadnak majd.