Bernát, Felícia

A hölgy mégis utazik

2011.04.10. 10:12

Programkereső

Talán kiállítják Berlinben Leonardo hermelines hölgyét.

A korábbi hírekkel ellentétben talán mégis útra kelhet Lengyelországból a berlini Bode Múzeum nagyszabású őszi kiállítására a Hölgy hermelinnel című Leonardo-festmény. A patinás múzeum mindenáron szeretné a kiállításon felsorakoztatott alkotások között tudni a világhírű festményt, amelynek kölcsönadását Lengyelország korábban elutasította. Most azonban szakértői csoport vizsgálja meg, szállítható-e a kép és milyen veszélyek leselkednek rá az utazás miatt. A szakvéleménynek rövid időn belül el kell készülnie - jelezte Piotr Zuchowski lengyel kulturális miniszterhelyettes.

Leonardo Da Vinci műve A reneszánsz története című kiállítás fényét emelné a Bode Múzeum tervei szerint. Lengyelország március elején jelezte, hogy nem adja kölcsön a festményt, a lépés kapcsán a mű tulajdonosa, a krakkói Czartoryski Alapítvány alelnöke óvott a „nemzeti blamázstól" és „a németek megsértésétől".

A portré Cecilia Galleranit, Ludovico Sforza herceg szeretőjét ábrázolja. Leonardo 1483 és 1490 között festette a képet, amelyet 1800-ban Adam Jerzy, Czartoryski fejedelme vásárolt meg. Ez a reneszánsz mester egyetlen Lengyelországban őrzött munkája.