Dezső

Botrányos alkotást díjaztak Oroszországban

2011.04.11. 08:44

Programkereső

Állami díjra terjesztették fel az anarchista Vojna művészcsoport fallikus művét.

Egy hídnyi falloszábrázolás nyerte el az orosz Innováció kortárs művészeti állami díjat a vizuális művészet legjobb alkotásaként.

Vojna_fallosz
Vojna_fallosz

A Vojna (Háború) művészcsoport alkotása tavaly június 14-én készült, a szentpétervári fehér éjszakák idején, amikor mindenki a csodájára jár a Néva folyó felnyitott hídjainak. A belügyminisztérium szentpétervári épületével szemben felnyíló hídon a híd felét teljes hosszúságában és szélességében betöltő, fehér festékkel igen vázlatosan, de félreérthetetlen módon odavetett hímvessző-ábrázolás vált láthatóvá. Az akciónak nevezett alkotás címe Hímtag a KGB fogságában volt.

Az alkotást néhány óra alatt megsemmisítették, és az eredeti cím nem is szerepelt a felterjesztésben. Ugyanakkor érdekes, hogy a Vojna csoportot díjazták a műért, mivel nem szignózták és a tavalyi botrány kapcsán, hivatalosan nem ismerték el, hogy ők készítették, így a díj átvételével nem csak az elismerést zsebelték be, de a szerzőséget is vállalták.

A díjat odaítélő bizottságban többek között helyet foglalt a Louvre egyik kurátora, a következő, 4. Moszkvai Kortárs Biennále leendő kurátora, az Iszkussztvo (Művészet) című folyóirat főszerkesztője, valamint a Moszkvai Kortárs Művészet Múzeumának igazgatója. Az állami díjra jelöltek között idén több más, a politika által nemigen kedvelt művész is szerepel, sőt, a bizottság egyik tagját, Andrej Jerofejevet bírságra is ítélték a Tiltott művészet című kiállítás megszervezéséért.

A Vojna csoport számos botrányos művészeti akciót hajtott már végre Szentpéterváron és Moszkvában. Legutóbb egyik nő tagjuk egy fagyasztott bontott csirkét dugott a vaginájába egy bevásárlóközpontban, de volt hogy kóbor macskákkal árasztottak el egy McDonald's-ot, Medvegyev megválasztásáért pedig csoportos nyilvános közösüléssel kampányoltak. A csoport két tagja, Leonyid Nyikolajev és Oleg Vorotnyikov, akkor is fogházban volt Szentpéterváron, amikor a zsűri a díjra való felterjesztésről döntött, mert a Palotaforradalom című performansz keretében Szentpéterváron felborítottak több rendőrautót. A művészek mellett számos orosz és külföldi művész és művészeti csoport állt ki, s bár tagjait kaució ellenében szabadlábra helyezték, később újra dolguk akadt a rendőrséggel nem engedélyezett tüntetéseken való részvétel miatt.

Alekszej Plucer-Szarno, a Vojna tagja és ideológusa, aki külföldön bujkál, a Kommerszant című lapnak korábban kijelentette: a jelöléssel a hatalom felajánlotta, bizonyos mértékig hajlandó megtűrni a csoportot, majd hozátette, hogy „szerintünk ezzel újra megszégyenül a bűnös hatalom és a művészeti közösség sok konformistája." 

A csoport működéséről Alekszej Pluszer-Szarno blogján találnak bővebb kép- és videoanyagokat, angol és orosz nyelvű kommentárokat.