Dezső

Szigliget festője Budapesten

2011.04.11. 17:51

Programkereső

Gerzson Pál kétszeres Munkácsy-díjas festőművész mintegy ötven képéből nyílt emlékkiállítás a Budapest Galériában.

Mint Sulyok Miklós művészettörténész, a kiállítás kurátora, elmondta a családdal közösen válogatta ki Gerzson Pál (1931-2008) hatalmas életművéből a művészre leginkább jellemző alkotásokat. A kurátor úgy igyekezett megrendezni a tárlatot, hogy egyensúly legyen a művész figurális és nonfiguratív munkái között.

Gerzson Pál: Domboldal (1983)
Gerzson Pál: Domboldal (1983)

Több nagyméretű alkotásával találkozhat a néző, például az 1991-es Fecske című kilenc festményből álló absztrakt sorozatból hármat is kiállítanak. Motívumai absztraktak ugyan, de a háttérben jól tapintható az ihlető forma, a szigligeti ház előtt cikázó fecskék röpte. Látható lesz önarcképe és több kisebb méretű munka, elsősorban a szigligeti és a balatoni tájat mutató festmények és egy-két kubista akt. A tárlatnak kiemelt jelentőséget ad, hogy a művész utolsó kiállítása 2008-ban, 77. születésnapja alkalmából volt Gödöllőn.

Gerzson Pál
Gerzson Pál

Gerzson Pál 1953-ban diplomázott a budapesti Képzőművészeti Főiskolán Kmetty János, Domanovszky Endre és Hincz Gyula tanítványaként, utána elvégezte az ELTE geometriai szakát is. Korai korszakában elsősorban a fény és a levegő ábrázolása foglalkoztatta. A hódmezővásárhelyi művésztelepen is sokáig dolgozott és az alföldi táj hatására eltávolodott a valósághű természetábrázolástól, geometrikus formákat alkalmazott.

Gerzson Pál: A Balaton (2002)
Gerzson Pál: A Balaton (2002)

Bár bejárta Európát, eljutott Indiába és Japánba is, igazán Szigligeten érezte magát otthon, 1969 óta kötődött a tájhoz, nyaranta ott dolgozott és hamvait is ott helyezték végső nyugalomra. A Szigligeten töltött idő döntő változást hozott művészetében, alkotásaiban a mindvégig meghatározó szín- és fényproblémákat elvonatkoztatta és síkkompozíciókká alakította. Gerzson Pál pedagógiai munkássága is kiemelkedő, 1960-tól tanított az Iparművészeti, majd 1974-től 1990-ig a Képzőművészeti Főiskolán. A többszörösen díjazott művész alapító tagja volt a Magyar Művészeti Akadémiának. Festményei mellett fotókon, akvarelleken és grafikákon is megörökítette a balatoni tájat, alkotói eszköztára azonban nem merült ki ezekben a hagyományos képzőművészeti formákban; tervezett ékszereket, készített könyvillusztrációkat, sőt pólókat is.

Gerzson Pál emlékkiállítása május 15-ig látogatható.