Júlia, Rita

Régészet az interneten

2011.04.15. 12:37

Programkereső

Online adatbázisba kerültek Jordánia régészeti kincsei.
Petra
Petra

Internetes adatbázisba kerültek Jordánia régészeti kincsei. A világon egyedülálló országos rendszerben 11 ezer lelőhely adatai kereshetőek. Az internetes platform létrehozásától a közel-keleti ország azt várja, hogy ezzel is segítheti a régészeti leletek és helyszínek megóvását, miközben a kereshető adatbázisban a turisták, a szakemberek, de a műkincsek útját ellenőrző hatóságok is hasznos információkat találhatnak.

A Google Earth-höz hasonló, műholdas fényképeket tartalmazó adatbázis 11 ezer jordániai ásatás és régészeti lelőhely pontos koordinátáját tartalmazza, ezekre kattintva pedig láthatóvá válik a területen valaha talált tárgyak listája.

A Los Angeles-i Getty Intézet és a New York-i székhelyű műemlékvédő világszervezet (World Monuments Fund, WMF) egymillió dolláros fejlesztésével alakította ki az internetes adatbázist. A szakemberek szerint a katalógus önmagában még nem fogja megakadályozni a műkincsek fosztogatóit, de a rendszer segítségével nagyobb védelmet és folyamatos figyelmet kaphatnak ezek a régészeti helyszínek.