Eszter, Eliza

Világszerte tüntetnek a kínai követségek előtt

2011.04.18. 15:40

Programkereső

Még mindig semmit sem tudni a világhírű kínai képzőművész Ai WeiWei hollétéről.

Mint arról több nyugati lap is beszámolt, egyre növekvő nemzetközi nyomással kell szembenéznie Kínának az őrizetbe vett képzőművész, Ai WeiWei miatt. Vasárnap több kínai követség előtt is ülősztrájkkal követelték a tüntetők, hogy a kínai hatóságok fedjék fel a letartóztatott Ai WeiWei hollétét és biztosítsák a kínai művészek jogait. Hongkongban 150-en protestáltak, míg Berlinben 200 ember vett részt a követség előtti csendes tüntetésen, és Londonban is tiltakoztak.

Ai WeiWei
Ai WeiWei

A művészt április 3-án vette őrizetbe a kínai titkosrendőrség a pekingi reptéren, amikor üzleti útra indult volna Hongkongba. A letartóztatását gazdasági bűncselekményekkel, bigámiával és internetes pornográfia terjesztésével indokolták a hatóságok, amely állításokat egy hongkongi napilap is megerősített. Felesége szerint viszont koholt vádakról van szó.

Ai kiemelt célpontja volt annak a rendőrségi razzia sorozatnak, amelyet ügyvédek, bloggerek és másként gondolkodók ellen indítottak Kínában. Őrizetbe vételekor Nagy-Britannia, Franciaország, az Egyesült Államok és az Európai Unió egyöntetűen követelte, hogy Kína vessen véget az önkényes letartóztatásoknak és engedje szabadon Ai-t, akiről továbbra sem lehet tudni semmit.

Az ügy egyre nagyobb diplomáciai hullámokat ver, különösen Németországban, ahol a Kasseli Documenta kurátora, Roger Bürgel, is részt vett a tiltakozáson. Mint elmondta „Nagyon fontos, hogy az emberek lássák, hogy hatalmukban áll változtatni a dolgokon. A német politikusok ellustultak, a Nyugatot pedig könnyen elcsábítja Kína gazdasági ereje. Szembe kell menni a rendszerrel."

Ai WeiWei-ért tüntetők Hongkongban
Ai WeiWei-ért tüntetők Hongkongban

A berlini tiltakozásnak különösen nagy súlyt ad, hogy Ai terveiben szerepelt egy berlini stúdió nyitása, ahogy a hónap végén kiállítás nyílna a német fővárosban. Ráadásul Ai letartóztatása előtt két nappal a német külügyminiszter, Guido Westerwelle, nyitotta meg a Felvilágosodás művészete című kiállítást a Kínai Nemzeti Múzeumban. Westerwelle követelte Ai azonnali szabadon bocsátását, de kritikusok szerint le kell fújni a kiállítást és vissza kell küldeni a képeket. Ahogy az egyik berlini tüntető fogalmazott „szégyenkezünk a pekingi német delegáció vaksága miatt."