Eszter, Eliza

Fokhagyma a sivatagban

2011.04.26. 13:57

Programkereső

Egy speciális projektre gyűjt pénzt öt magyar művész.

Idén először kapott meghívást magyar alkotócsoport az amerikai Burning Man Fesztiválra, amelyet minden évben a Nevadai sivatagban rendeznek meg egy ideiglenes városban, Black Rock Cityben. A kies helyszín célja egyrészt az, hogy a résztvevők megszabaduljanak a város zajától és a technikai eszközök nyomásától, másrészt hogy önfeledten szórakozhassanak. A színes programok részét képezi, hogy minden évben felállítanak több új installációt, amelyek között idén akár egy magyar alkotás is helyet kaphat, az öt művész által megálmodott ReOnion.

Reonion2
Reonion2

Az öt budapesti művész  ̶  Feles Dani, Sztojánovits Andrea, Debreczeni Péter, Ádám Zsolt és Laczkó Juli ̶  által megálmodott installáció végül is egy újrahasznosított anyagokból készített óriás fokhagyma, amely kabinokat rejt magában. Ez az önmagában is elég meghökkentő építmény azonban nem csak kívül, hanem is belül egyedi látvánnyal bír: hangok és képek folyama tölti meg a belső teret, amelyek áramlását a látogatók szívverése és légzése alakítja és irányítja majd.

Reonion1
Reonion1

A majd ez esetben pedig különösen hangsúlyos, mivel a különleges fokhagyma előállításának költségeit csak részben fedezi a fesztivál, a projekt végösszegéből hiányzó 12 ezer dollárt május 20-ig az alkotóknak kell előteremteniük. Az anyagi rés áthidalására ezért gyűjtésbe kezdtek egy weboldalon, ahol bárki adakozhat, aki minimum 1 dollárt szán a sivatagi attrakcióra és a projekt bemutatkozó videója is megtekinthető.