Hella

Átadták az Amadeus-díjakat

2011.05.06. 20:02

Programkereső

Lakhatással, ösztöndíjjal és műteremmel támogatja a fiatal képzőművészeket az Amadeus Alapítvány.

A Magyar Képzőművészeti Egyetem Barcsay-terme adott otthont az idei díjátadónak, ahol idén tizenharmadik alkalommal osztották ki az Amadeus-Fundamenta Alkotói- és Kisalkotói-ösztöndíjakat. A díjakat dr. Borókai Gábor a Heti Válasz főszerkesztő-lapigazgatója és Dr. Gergely Károly a Fundamenta-Lakáskassza elnök-vezérigazgatója adta át. A kiállításmegnyitóval egybe kötött díjátadón az előző évekhez képest újdonságot jelentett, hogy ebben az évben előzsűri válogatott a beérkező pályaművekből, illetve hogy újabb támogatási formákkal egészült ki az Amadeus Alapítvány ösztöndíjprogramja. 

Amadeus díjátadó
Amadeus díjátadó

Az Amadeus-Fundamenta Alkotói Ösztöndíjban, amely egy éven keresztül havi 80 ezer forintos ösztöndíjat biztosít az alkotóknak, Balázs Mariann IV. éves szobrász és Kiss Gábor Attila IV. festő hallgatók részesültek. Egyszeri 130 ezer forintos díjazással jár a Kisalkotói Díj, amelyet 13 festőszakos (Pazsiczky Péter, Fekete Szilvia, Székely Beáta, Boda Melinda, Kósa Gergely, Tayler Patrik, Vető Orsolya, Erdélyi Emese, Bereczki Kata, Yeresko Yan, Maries István, Vető Orsolya, Sánta Kristóf) és egy szobrászszakos hallgatónak (Torgyik Katalin) ítéltek oda.

Balázs Mariann
Balázs Mariann

A díjak átadása mellett kihirdették azon művészek nevét is, akik a Pályakezdő Program révén műteremhez juthatnak. Az ítészek négy festőt (Bárdosi Katinka, Kárpáthegyi István, Kusnyar Eveline, Pánya Zoé) és négy szobrászt (Békési Ervin, Gombos Andrea, Hack Ferenc, Horváth Csaba Árpád), tartottak méltónak arra, hogy augusztus végén beköltözzenek óbudai Amadeus Alkotóház egy-egy műtermébe. Velük együtt további négy szobrász (Kontur András, Hajas Katinka, Orbán Előd, Sallai Dániel) jutott még műteremhez az Alapítvány Kőszobrász Műhelyének keretében.

Kis Gábor Attila
Kis Gábor Attila

Az Alapítvány azonban nem csak műteremmel, hanem lakhatási lehetőséggel is támogatja a leendő képzőművészeket. Az Amadeus Diákszállás programra június 15-e után, a Köztársasági-ösztöndíjjal egy időben lehet pályázni. A tanulók mellett pedig azon oktatók is díjat vehettek át, akik munkájukkal a legjobban segítették a diákok munkáját. A HÖK és az egyetemi tanszékek közösen választották ki Kovács Kálmánné Görbe Katalin restaurátorművész, egyetemi tanárt és Fehér Ildikó művészettörténész, egyetemi adjunktust, akik a fejenként 250 ezer forinttal járó Katedra Díjban részesültek.

Az Amadeus-Fundamenta Alkotói Ösztöndíj kiállítása május 7-ig látható a Magyar Képzőművészeti Egyetem Barcsay-termében.