Orbán

Jackie Kennedy 16-szor

2011.05.12. 07:35

Programkereső

Gazdát cserélt Warhol híres sorozata.

Andy Warhol híres Jackie Kennedy-képéért 20,2 millió dollárt (3,7 milliárd forintot) fizettek a Sotheby's New York-i árverésén. Bár a legnagyobb érdeklődésre számot tartó alkotások a vártnál alacsonyabb áron keltek el, a ház így is 128 millió dollár (23,5 milliárd forint) értékben adott el kortárs művészeti munkákat az aukción.

A pop-art művészet atyjának a volt amerikai first lady 16 arcképét magában foglaló alkotásáért (Sixteen Jackies) eredetileg 30 milliót remélt az aukciósház. A becsült ár alsó határát sem érte el viszont Jeff Koons egyik szobra, a Pink Panther, amelyért végül 16,9 millió dollárt (3 milliárd forintot) fizettek.

Jeff Koons: Rózsaszín párduc (1988)
Jeff Koons: Rózsaszín párduc (1988)

Az estet értékelve a Sotheby's úgy fogalmazott, hogy elégedettek a befolyt összeggel. Egyidejűleg elismerte, hogy egyes tételek esetében talán túl magas várható árat jelöltek meg. A liciten szereplő 58 tárgy 85 százalékát azonban így is eladták. Ötmillió dollár közelében kelt el Andy Warhol egy másik munkája, a Shadow ‒ Red című alkotás, amelyért előzetesen csak 800 ezret vártak. Szintén a becsléseket meghaladó összegért ‒ 4,5 millió dollárért ‒ cserélt gazdát Jean-Michel Basquiat egyik festménye, az Eroica I.

A tavaszi aukciósorozat szerdán a rivális Christie's kortárs művészeti licitjével folytatódik, az érdeklődők többek közt két híres Warhol-önarcképre is lecsaphatnak. Az egyes alkotások értékét több mint 20 millió dollárra becsülik.