Eszter, Eliza

Szól a nóta

2011.05.12. 15:02

Programkereső

Zenés tárlatvezetéssel várják a közönséget a Néprajzi Múzeumban.

A rendhagyó tárlatvezetés a múzeum Liszt Ferenc és a „czigány zene" című időszaki kiállításához kapcsolódik, amelynek kiindulópontját Liszt Ferenc A czigányokról és a czigány zenéről Magyarországon című 1861-ben megjelent kötete adta, míg apropóját Liszt Ferenc 200. születésnapja. Az augusztus 29-ig látható kiállításon a látogatók a 19. századi cigány zenészek világát, valamint Liszt és kortársai róluk alkotott képét ismerhetik meg.

Tányér cigányzenészekkel
Tányér cigányzenészekkel

A tárlat négy helyszíne átfogó képet ad a témáról. Az első teremben tánctörténeti információk szerepelnek, korabeli litográfiák, kották jelzik a két fő, a cigányzenéből műzenévé emelkedő irányzatot, a verbunkost és a csárdást, de bemutatnak cigány muzsikusok által használt hangszereket is. A második részben láthatóak azok a festmények és zsánerképek, amelyek muzsikáló cigány bandákat és mulató parasztokat, betyárokat ábrázolnak, a harmadikban a témához kapcsolódó filmeket vetítenek, a negyedikben pedig ugyancsak a 19. századi nemzeti romantikát jellemző életképeket állítottak ki.

Sótartó cigányzenészekkel
Sótartó cigányzenészekkel

Diaképeken láthatók a kor leghíresebb vendéglátóhelyei, ahol olyan neves cigány muzsikusok játszottak, mint Csóka Sándor, Rigó József vagy Farkas László. Gregus Imre festményen örökítette meg Czinka Pannát, akiről Liszt az írta: „nagy hírnevet szerzett magának a hegedűn tanúsított virtuozitása által." A prímáslány alakját Kodály Zoltán egy daljátéka hősnőjévé is megtette. A témában való eligazodást, a zenés kíséret mellett, a szakszerű vezetés is segíti, amelyeket a kiállítás rendezői ‒ Szuhay Péter és Pálóczy Krisztina ‒ tartanak. Azonban nem csak a tárlatvezetéseket kíséri alkalmanként élő cigányzene kíséri, hanem a múzeum épülete előtt, valamint az aulában a programok előtt és után is Bura Sándor és zenekara muzsikája szórakoztatja a látogatókat.

A különleges vezetéseken az elkövetkező hónapokban négy alkalommal vehetnek részt az érdeklődők a Néprajzi Múzeumban: május 14-én, július 9-én, augusztus 6-án, valamint augusztus 26-án.