Hella

Tíz döntős indult a több ezer eurós díjért

2011.05.13. 16:04

Programkereső

Átadták az Essl Művészeti Díjakat.

Bada Emőke, a Magyar Képzőművészeti Egyetem (MKE) utolsó éves intermédiaszakos hallgatója és Hámori Anett az MKE-n tavaly végzett festő vehette át az idei Essl Art Award CEE 2011 (Közép-európai Essl Művészeti Díj 2011) elnevezésű, egyenként 3500 euróval járó díjat. A Vienna Insurance Group biztosító 1000 eurós különdíját szintén Hámori Anett kapta.

Az Essl művészeti díjat kétévente ítéli oda képzőművész hallgatóknak a nemzetközi zsűri, idén negyedszer. A pályázatra több mint négyszázan jelentkeztek, akik közül országonként tíz művészhallgatót juttatott a zsűri a döntőbe. A pályázók különböző műfajokban indultak, volt aki rajzzal, festménnyel, míg mások térinstallációval, fotóval és intermediális alkotással szálltak versenybe az egyenként 3500 eurós (mintegy 923 ezer forint) Essl-díjra és a bécsi biztosító 1000 eurós (264 ezer forint) különdíjra. Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kulturális ügyekkel foglalkozó államtitkára a díjátadón kiemelte, hogy mostanában kevesebben vállalkoznak arra, hogy támogassák a művészeteket, ezért is örvendetes, hogy az Essl család mecénásként lép fel a régióban. A pályázat azért is hatásos, mert a részt vevő Közép-kelet- és dél-európai országok a fiatal művészeken keresztül közösen formálják Európa arculatát ‒ tette hozzá az államtitkár.

A kitüntetett fiatal magyar művészek a hat másik állam ‒ Szlovákia, Horvátország, Szlovénia, Csehország, Románia és idén először Bulgária ‒ díjazott művészeivel meghívást kaptak, hogy mutatkozzanak be decemberben a klosterneuburgi Essl Múzeumban. A kiállításra a hét ország 14 díjazott alkotójának munkáiból katalógus is készül. A biztosító különdíjazottjai pedig ‒ Magyarországot Hámori Anett képviseli majd ‒ 2012 márciusában a bécsi Ringturm épületében nagyszabású tárlaton mutatkozhatnak be.

Az Essl Múzeumban található Ausztria legnagyobb kortárs művészeti magángyűjteménye. A több mint 6 ezer alkotást magában foglaló gyűjtemény Agnes és Karlheinz Essl tulajdona. Az alkotásoknak otthont adó, Heinz Tesa által tervezett, múzeumot 1999-ben avatták fel a Bécs melletti Klosterneuburgban a Duna-parton.

Az Essl-díj döntőjébe került tíz magyar művész, Basa Anikó, Bada Emőke, Békési Ervin, Hámori Anett, Jagicza Patrícia, Kanics Dorottya, Kujbus János, Sárai Lajos, Szentpéteri Annamária és Ulbert Ádám munkáit bemutató kiállítás május 22-ig látható a Centrális Galériában.