Fülöp, Evelin

Egy zseni gyerekkora

2011.05.19. 14:14

Programkereső

Liszt Ferenc gyerekkorát járja körbe két burgenlandi kiállítás.

Liszt Ferenc a zongora virtuóz, a zseniális zeneszerző, az európai koncerttermek sztárja és női szívek rabul ejtője. Ez az a Liszt-kép, ami nem csak a mai zenehallgató fejében él, de korában is így tekintettek Liszt Ferencre. Ez persze nem volt a véletlen műve, hiszen zenei tehetsége mellett Liszt nagyszerű önérvényesítő képességgel is bírt.

A 13 éves Liszt Ferenc a zongoránál
A 13 éves Liszt Ferenc a zongoránál

Hogy ezen tulajdonsága veleszületett vagy az idők hozták meg? Nos, erre a kérdésre is választ kaphatunk a Raidingi Liszt-ház „Le petit Litz ‒ Egy zseni gyökerei" című tárlatán, sőt ennél többet is megtudhatunk Lisztről és a Liszt családról, a kezdetektől a párizsi estélyeken át a londoni sikerekig. Az életrajzi adatok mellett pedig egy zenetörténeti kuriózumra, Liszt egyetlen operájának születési körülményeire is fény derül. A kiállítás ezen része azért is különleges, mert ugyan az opera eredeti partitúrája megsemmisült (Gerhard Krammer rekonstruálta a partitúrát, amelyet 2011-ben ki is adtak), az itt látható partitúrarészletek és jelmeztervek alapján képet kaphatunk arról, hogy miként is járt a felkérés idején 13 éves Liszt agya.

Liszt operájának jelmezterve
Liszt operájának jelmezterve

Ha pedig Raidingban járunk, ne mulasszuk el  meglátogatni a szomszédos Unterfrauenhaidot, amely temploma nem kevesebbel büszkélkedhet mint hogy itt keresztelték Liszt Ferencet. Az esemény részleteinek most egy mini-tárlat is emléket állít Csodagyermek Keresztelő és jóslat címmel, ahonnét azt is megtudhatjuk, hogy a várandós Liszt Annának egy cigányasszony azt jósolta, hogy szépreményű fiút hoz a világra. És így is lett.