Emil, Csanád

Pestre jönnek a Nyolcak

2011.05.19. 08:36

Programkereső

Kedden nyílik a Nyolcak csoport kiállítása a Szépművészeti Múzeumban.

A 20. század eleji nemzetközi képzőművészeti irányzatokhoz szervesen illeszkedő Nyolcak művészcsoport alkotásait mutatja be a Szépművészeti Múzeum kedden nyíló kiállítása Budapesten.

Nyolcak
Nyolcak

Mint Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója elmondta, a szeptember 12-ig látogatható, csaknem 200 művet felvonultató tárlat a Nyolcak nemrég bezárt, pécsi bemutatójának újragondolt, a jelentősebb alkotásokra koncentráló változata. A budapesti kiállítás három hónap munkájának eredménye és a pécsi tárlaton nem szereplő képeket is láthatnak az érdeklődők. A Nyolcak tagjai ‒ Berényi Róbert, Czigány Dezső, Czóbel Béla, Kernstok Károly, Márffy Ödön, Orbán Dezső, Pór Bertalan és Tihanyi Lajos ‒ a 20. század első éveiben elsősorban a francia modern művészettől inspirálva teremtették meg önálló festői stílusukat. A csoport a fauvizmus és Matisse alkotásai mellett Cézanne művészetéből merített, de a Nyolcak utolsó tárlata már főleg expresszionista műveket vonultatott fel.

Berény Róbert: Almás csendélet (1911)
Berény Róbert: Almás csendélet (1911)

A budapesti és a pécsi tárlat között egyik különbség, hogy a Szépművészeti Múzeum kiemelten igyekszik bemutatni a Nyolcak szellemiségét és történetét. A Nyolcak három egykori budapesti tárlatának ‒ 1909, 1911, 1912 ‒ anyaga mellett nagy hangsúlyt kapnak egyebek mellett a csoport megalakulásának előzményei, a Kernstok Károly nyergesújfalui birtokán született művek, a párizsi előtörténet, a Magyar Impresszionisták és Naturalisták Körének (MIÉNK) jelentősége is. A másik eltérést a kiállított képek mennyisége jelenti, de szerencsére pozitív irányba billen a mérleg: a budapesti kiállításon tízzel több festményt láthatnak az érdeklődők mint Pécsen. Ezek közé tartozik Orbán Dezső korábban elveszettnek hitt 1912-es női aktja, amely Magyarországon több mint 90 éve nem szerepelt tárlaton a mostani mustrára pedig Ausztráliából érkezik. További érdekesség Czóbel Béla három nemrég előbukkant, 1905-ben keletkezett műve, amely a művész párizsi korszakának meghatározó képei közé tartozik. A kurátor felhívta a figyelmet a Kislány az ágy előtt és A piac sarka című művekre is, az utcarészlet a másik képen, a kislány ágya fölött lógó képen is megjelenik. A tárlaton bemutatják a Kernstok Károly által tervezett Schiffer-villa üvegablak-rekonstrukcióját és a Nyolcak-csoport tevékenységét feldolgozó dokumentumfilm 13 perces demóját is.