Júlia, Rita

Velence előtt Barcelona

2011.05.19. 15:17

Programkereső

Németh Hajnal videóit mutatja be a barcelonai Picasso Múzeum.

A Német Hajnal nevével fémjelzett video-art kiállítás a mozgókép művészetének népszerűsítésére létrehozott Loop Fesztivál keretében mutatkozik be a magyar-katalán kortárs művészeti kiállítás sorozat következő állomásaként. A Picasso Múzeumban két hétig kiállító Németh Hajnal a júniusi Velencei Biennálén is képviselheti Magyarországot. A spanyolországi tárlaton bemutatandó alkotásai felfedik, milyen fontos szerepet játszottak a hangok az alkotó művészeti gyakorlatában, az alkotások létrehozásának folyamatában. A művésznő arra törekszik, hogy láthatóvá és hallhatóvá tegye azokat az elemeket, amelyek általában kívül rekednek a zene rögzítési és produkciós folyamatán; a zenész testének rezdüléseit, a hangszerekből elszökő levegőt, a lélegzetnyi „zajt", amit a zenestúdiók eltávolítanak a felvételről.

Németh Hajnal: Desney&Destiny
Németh Hajnal: Desney&Destiny

Desney & Destiny című videóján a szabálytalanság szimbólumaként az éneket megszakító lélegzetvétel zaja hallható. Air Out című videó-installációja pedig azt a folyamatot mutatja be, amikor Bach Air című darabjának előadása közben az orgonából elfogy a levegő. Kezdetben az orgonasípok fokozatosan elhaló hangját, majd a pedálokra nehezedő lábak és a billentyűkön matató kezek „zaját" hallhatjuk. A hangok szabálytalanságát tükrözi vissza a videó látványvilága is, hiszen a főszereplők minden esetben kizárólag hátulról láthatók.

Németh Hajnal kiállítása május 22-ig látogatható. 

Faragó Emese
Fiatal Európa Szerkesztőség 

A Fiatal Európa Szerkesztőség program az Európai Bizottság, a Külügyminisztérium és az Európai Parlament kezdeményezésére és finanszírozásában valósul meg. Az itt közölt információk tartalmáért és felhasználásáért a Külügyminisztérium, az Európai Bizottság és az Európai Parlament nem felel.