Fülöp, Evelin

Párizsi lufi

2011.05.21. 10:48

Programkereső

Anish Kapoor léggömbjei töltik meg a párizsi Grand Palais-t.

Anish Kapoor indiai születésű brit képzőművész monumentális méretű léggömb installációja alkotja a párizsi Grand Palais új kiállítását. A 75 ezer köbméternyi vérvörös színű gömbök szinte teljesen kitöltik az art nouveau stílusban épült Grand Palais üvegcsarnokát. A Leviathan című kiállítást Kapoor a kínai hatóságok által őrizetben tartott képzőművésztársának, Ai WeiWeinek ajánlotta.

Anish Kapoor: Leviathan - külső
Anish Kapoor: Leviathan - külső

A négy gömbből álló alkotás burka PVC-ből készült, és alig vastagabb, mint a gyerekek közkedvelt léggömbje. Egy keskeny, merev forgóajtón keresztül lehet bejutni a Jean de Loisy kurátor által furcsa szörnyetegnek nevezett gömbinstallációba. A mélyvörös tónusok és a sötétség érzete valóban azt az érzetet kelti a látogatóban, mintha valamiféle szörnyeteg gyomrában lenne. A Grand Palais üvegtetőjén keresztül behatoló napsugarak folyamatosan megváltoztatják a belső árnyakat, lenyűgözve a bennlévőket. A léggömbön lévő varrások pedig egyben útmutatást is adnak: a vonalakat követve az egyik gömb belsejében levő fekete lyukhoz vezetnek. A kurátor szerint az installáció olyan érzetet kelt, mintha a világ keletkezésénél lennénk. A gigantikus léggömböt azonban nem csak belülről fedezhetik fel az érdeklődők, hanem kívülről is körbejárhatják, megérinthetik az installációt.

Anish Kapoor: Leviathan - belső
Anish Kapoor: Leviathan - belső

A június 23-ig látható kiállítás a Grand Palais Monumenta sorozatának része, amelynek keretében a világ neves képzőművészei óriásméretű alkotásokat készítenek a párizsi kiállítócsarnok méreteit, felépítését figyelembe véve. Korábban Anselm Kiefer német és Richard Serra amerikai képzőművész alkotásait láthatta a sorozat keretében a nagyközönség.

Ide kattintva megtekinthetik a megnyitón készült videót, lenyügöző képekkel a Leviathanról.