Eszter, Eliza

Liszt Burgenlandban

2011.05.24. 07:52

Programkereső

Több kiváló Liszt-kiállítást láthatnak az érdeklődők Burgenlandban.

Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából Eisenstadtban és Közép-Burgenlandban több, részben egyedülálló és eredeti helyszínen szentelnek látványos kiállítást a burgenlandi zeneszerző életének és munkásságának. A raidingi Liszt-házban, a történelmi szülőházban származása és gyermekévei állnak a kiállítás középpontjában. A Raiding szomszédságában található Unterfrauenhaid plébániatemplomában látható kiállítás Liszt keresztelőjét és a születése körül keringő mítoszt dolgozza fel.

Liszt kiállítás
Liszt kiállítás

Az Eisenstadtban található Burgenlandi Tartományi Múzeumban a vezértéma, a „Lisztománia" áll a tárlat középpontjában: a különc színpadi fellépések és a nagy európai koncertturné Liszt Ferencet ünnepelt sztárrá tették. Az eisenstadti Haydn-házban látható kiállítás Liszt zenekarvezetői jelentőségét mutatja be a weimari évek alatt, illetve próbál e között és Haydn hercegi karnagyként betöltött szerepe között összefüggést találni.

Az Eisenstadti Egyházmegyei Múzeumban Liszt mély vallásossága jelenti a fő témát. A MUBA - a Neutali Építészettörténeti Múzeum Liszt, mint szabadkőműves címmel szentel kiállítást a nagy zeneszerzőnek. A Raidingi Liszt Ferenc Koncertház pedig egy hangszerkiállítással teszi teljessé a kínálatot.

A kiállítások 2011. november 11-ig látogathatók, a részletekről itt olvashatnak.