Emil, Csanád

Semmelweis és Petőfi nyert

2011.05.25. 21:02

Programkereső

Átadták Az Év Múzeuma 2010 díjakat.

Az Év Múzeuma 2010 és Az év kiállítása 2010 elismeréseket a 16. Múzeumok Majálisa megnyitó ünnepségén adták át a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében. Az Év Múzeuma 2010 díjban két intézmény részesült. A budapesti Semmelweis Orvostörténeti Múzeum a komplex fejlesztésért, a megújult szemléletű, közönségbarát, széles látogatói réteghez eljuttatott időszaki és vándorkiállításokért, míg a kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum, Szlovák Tájház hosszú távú fejlesztési programjának kidolgozásáért és folyamatos megvalósításáért, a Petőfi kultusz ápolásában betöltött kiemelkedő szerepéért részesült ugyanebben az elismerésben.

Semmelweis Orvostörténeti Múzeum
Semmelweis Orvostörténeti Múzeum

A Magyar Nemzeti Múzeum különdíját a Bátai Tájház, míg az ICOM (Múzeumok Nemzetközi Tanácsa) Magyar Nemzeti Bizottság és a Pulszky Társaság összevont különdíját a szalkszentmártoni Petőfi Sándor Emlékmúzeum érdemelte ki. A bíráló bizottság elismerő oklevelét vehette át a bonyhádi Völgységi Múzeum és a zirci Bakonyi Természettudományi Múzeum. Az év kiállítása 2010 díjat a zsűri a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Észak-Magyarországi tájegységének ítélte oda.

Petőfi Sándor szülőháza
Petőfi Sándor szülőháza

A Pulszky Társaság célja az évente megpályázható és elnyerhető Az év kiállítása díjjal, hogy elismerje és kitüntesse a legeredetibb, magas színvonalon megvalósított állandó vagy időszaki tárlatot, mely új tudományos eredményeket mutat be, új technológia kreatív használatát igényli, szokatlan megközelítéssel mutatja be az anyagot és új látogatói rétegeket von be. Az első alkalommal átadott díjra 17 intézmény jelentkezett.