Bernát, Felícia

Multifunkcionális lesz a MODEM

2011.05.27. 16:49

Programkereső

A MODEM-mel kapcsolatos terveiről beszélt Kukla Krisztián, az intézmény új igazgatója.

A megkezdett út folytatását, „észrevétlen átmenetet" ígért Kukla Krisztián, a MODEM ‒ Modern és Kortárs Művészeti Központ új igazgatója. Kukla Krisztián a debreceni közgyűlés csütörtöki döntése értelmében június 1-étől veszi át az intézmény igazgatását. Mint az MTI-nek elmondta, mivel év közben veszi át a munkát a Műcsarnok élére kinevezett Gulyás Gábortól, ezért most a már megszervezett kiállítások lebonyolítására, valamint az operatív munkára helyezi a hangsúlyt. Mint mondta „természetesen vannak köztünk ízlésbeli eltérések, de ennek hatása csak a jövő évi programban lesz érezhető."

MODEM
MODEM

Az új vezető bejelentette, hogy strukturális változásokat nem tervez, viszont erősíteni szeretné a MODEM multifunkcionalitását. „Ez azt jelenti, hogy szeretnénk még jobban nyitni a társművészetek felé. Irodalmi estekkel, koncertekkel, a performatív művészetekkel próbáljuk tárlatainkra csalogatni a közönséget." Felidézte, hogy  a kezdetektől, 2006 óta követi nyomon a Modem programját, és sohasem volt hiányérzete a kiállítási programot tekintve.

„Arra fogok törekedni, hogy ugyanolyan színvonalas installációk jellemezzék a programjainkat, mint eddig", ugyanakkor hozzátette: jobban be szeretné vonni a múzeum udvarát a programokba és többet fogják használni a ledfalat is. „Filmfesztiválokat fogunk tartani, valamint a szomszédos Kölcsey Központtal együttműködésben koncert-, illetve operaközvetítéseket lehet majd itt megtekinteni."
Az igazgató a kiállítási programról elmondta: folytatni fogják a megkezdett utat, de szeretnének nagyobb hangsúlyt fektetni a szobrászatra, mert Kukla véleménye szerint „a plasztikai tárlatokat nagyon kevés galéria vállalja fel." Az igazgató erősíteni szeretné a fotográfia jelenlétét is. Amikor az MTI arról kérdezte, ő milyen művészeti irányzatú tárlatot látna szívesen a falak között, Kukla Krisztián a konceptuális művészetet nevezte meg.

Kukla Krisztián
Kukla Krisztián

Kukla Krisztián 1971-ben született Szegeden. A debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen diplomázott magyar, illetve filozófia szakon, 2006-ban Phd fokozatot szerzett. 1996-tól a Nyíregyházi Főiskolán tanít, 2008-2009-ben megbízott tudományos és külügyi dékánhelyettes volt. Idén február óta tölti be a MODEM általános igazgatóhelyettesi posztját, miután az előző igazgatót, Gulyás Gábort kinevezték a Műcsarnok élére. Előtte előadásokat szervezett és tartott az intézményben, később tudományos munkatárs lett.