Konstantin

Szobrok és csónakok

2011.05.30. 13:01

Programkereső

A Szépművészeti múzeum szervezte a Művészet a tavon című tárlatot, amelyről Baán Lászlóval, az intézmény főigazgatójával, beszélgettünk.

A Művészet a tavon című kiállítás a soros magyar EU elnökség egyik leglátványosabb művészeti produkciója, amelyet a budapesti Városligeti Csónakázótóra álmodtak meg. A szeptember 4-ig látható tárlat létrejöttét három év szervezőmunka előzte meg, melyet a Szépművészeti Múzeum koordinált.

Mimmo Roselli: Lehorgonyozva
Mimmo Roselli: Lehorgonyozva

- A soros magyar EU elnökség kulturális eseményei Ön szerint hogyan közvetítik a magyar kultúrát Európa felé? 

- Csak néhány programot ismerek részletesen, így az egészről nem tudok véleményt alkotni, de amiket figyelemmel kísértem, azokról úgy gondolom, kiváló kezdeményezések. Ezek közül is kettőt emelnék ki. Az egyik Az európai szecesszió nagymesterei című vándor-fotókiállítás, ami a szecesszió három európai fővárosában (Barcelona, Budapest, Brüsszel) mutatta be ennek az építészeti stílusnak a nagy mestereit, Antoni Gaudít, Lechner Ödönt, valamint Victor Hortát. A másik az elnökség egyik záróeseménye lesz és a londoni Royal Academy of Arts ad majd helyet neki. Ez a Szemtanúk című fotográfiai kiállítás, ami több szempontból is különös jelentőséggel bír, de a legfontosabb hogy a világ egyik kiemelt kiállítóhelyén, ahol már évtizedek óta nem volt fotókiállítás, angol kurátor által válogatott művek képviselik a magyar fotográfia-történetet. Ez mindenképpen áttörésnek számít. Brassai, Capa, Kertész, Moholy-Nagy, Munkácsi képei lesznek láthatók, tehát a legnagyobbaké, akikről viszont a külföldi közvélemény nem feltétlenül tudta eddig, hogy magyarok. Innentől kezdve viszont ez a tény is beépülhet a köztudatba.

Kristof Kintera: Paradise now
Kristof Kintera: Paradise now

- Profitálhat a kortárs magyar művészet az elnökség révén kialakult fokozottabb figyelemből? 

- Alapvető feladatunk, hogy ne pusztán kortársakat mutassunk be, hanem egy egész országképet. Liszt-év is van idén: a zongorista-zeneszerző bemutatása, népszerűsítése is prioritást élvez. Amit én látok, azt sikeresnek ítélem meg. Persze sokkal több pénzt is el lehetne költeni, sokkal nagyobb kampányt is lehetne csinálni, de az ország jelenlegi gazdasági helyzetében az is csoda, hogy ezt megengedhetjük magunknak. Biztos vagyok benne, hogy a programok, rendezvények hasznos befektetések országimázs, megbecsülés, elismertség szempontjából.

- Mit gondol, mennyire sikerül majd megmozgatnia az embereket a Művészet a tavon című kiállítással? 

- Mivel olyan helyszínen van, amit egyaránt szeretnek a pestiek és a külföldiek, úgy gondolom, sikeres lesz. A Városligeti Csónakázótónál vagyunk, amelyet évente több millióan keresnek fel. Az, hogy ingyenes a kiállítás, valamint hogy egy játékos tárlatról van szó, biztosítja azt, hogy akár több százezren is megnézzék, rácsodálkozzanak. Lesz, amit könnyebben megértenek majd, lesz, ami több rejtélyt hagy maga után, de jó szívvel fogják fogadni, mert általa könnyű közel kerülni a művészethez. 

Anne és Patrick Poirier: Kis (be)rendezés a vizen
Anne és Patrick Poirier: Kis (be)rendezés a vizen

- Mennyire alkalmas a kiállítás arra, hogy bonyolultabb jelentésrétegeket is felfedezzen a laikus nézelődő?

 - Lesznek múzeumpedagógiai programok, tárlatvezetések, amelyek révén a látogatók a műtárgyak mélyebb jelentésrétegeit is megismerhetik majd, de a lényeg az, hogy ezek a kiállított alkotások az egyes embernek mit és milyen kontextusban üzennek. Nyilván van a művészeteknek szándéka, amit ha elárulunk, sokat segítünk a közönségnek. Valóban nem egyszerű a kortárs képzőművészet befogadása, rengeteg kérdőjelet hagynak maguk után az alkotások. Az impresszionistákat vagy a kubistákat például koruk elutasította, érthetetlennek bélyegezte. Mára viszont már a legjelentősebbek közé tartoznak ezek az irányzatok is. Ehhez évtizedeknek kellett eltelni. Remélem pár évtized múlva a mai művészet is hasonló módon kanonizálódik.

Fiatal Európa Szerkesztőség

A Fiatal Európa Szerkesztőség program az Európai Bizottság, a Külügyminisztérium és az Európai Parlament kezdeményezésére és finanszírozásában valósul meg. Az itt közölt információk tartalmáért és felhasználásáért a Külügyminisztérium, az Európai Bizottság és az Európai Parlament nem felel.