Hella

Óceániai design

2011.06.01. 08:12

Programkereső

Ékszertervezési pályázatot hirdetett a Néprajzi Múzeum.

Kauri és nagyító. Bíró Lajos óceániai ékszerei címmel nyitja meg szeptember 30-án kiállítását a Néprajzi Múzeum. A téma izgalmas és egzotikus, a múzeum azonban nem bízza a véletlenre az utazó kiállítás népszerűségét, hanem egy ékszertervező pályázat révén is kívánja növelni a tárlat népszerűségét.

Óceániai bennszülött2
Óceániai bennszülött2

A pályázatra bárki benevezhet, amatőr és profi, diák és restaurátor, és nem csak ékszerterveket várnak, hanem öltözékterveket is. A lényeg, hogy a tervek, és az elkészült tárgyak megfeleljenek a kiírásnak, azaz „az óceániai népek kultúrája gazdag és egyedülálló forma- és motívumkincsének a köztudatba emelése és a mai design követelményeinek megfelelő módon való interpretálása, a Néprajzi Múzeum különleges Bíró Lajos-gyűjteménye és az ebből készült kiállítás népszerűsítése." 

A díjazás egy elkötelezett tervezőnek kiváló bemutatkozási lehetőséget biztosít: az első három helyezett alkotásait bemutatják a Design Héten, emellett, a tárlat ideje alatt és után, árusíthatja a Néprajzi Múzeum múzeum shopjában, sőt akár az intézmény Óceániai Gyűjteményébe is bekerülhetnek.

Óceániai bennszülött1
Óceániai bennszülött1

A pályázat beadási határideje augusztus 30. A pályázóknak a múzeum a pályaművek elkészítéséhez biztosítja a Néprajzi Múzeum Óceánia-gyűjteményében őrzött és a kiállításon szereplő ékszerek megtekintését, a gyűjteménykezelő muzeológus szakmai segítségét, illetve kutatási lehetőséget és segítséget a múzeum könyvtárának vonatkozó szakirodalmában. 

A pályázati adatlap letölthető innen, bővebb információkat a Néprajzi Múzeum honlapján találnak illetve Bíró Annától, a pályázat koordinátorától kérhetnek.