Hella

Megindokolták Czoma László leváltását

2011.06.03. 09:13

Programkereső

A múzeum pazarló gazdálkodásával indokolják Czoma László leváltását.

Június másodikával Pálinkás Róbertet nevezte ki a Helikon Kastélymúzeum Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójának a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV), a megbízatás egy évre szól. A Zala Megyei Közgyűlés elnöke zavarosnak és pazarlónak nevezte a kastélymúzeum gazdálkodását, likviditási helyzetét pedig válságosnak, amivel Czoma László, a múzeum korábbi igazgatója nem ért egyet. A vezetőváltást az MNV kommunikációs osztálya szerda délután közleményben tudatta az MTI-vel. Czoma László, a múzeum eddigi igazgatója előzőleg arról tájékoztatta az MTI-t, hogy munkaszerződését a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. indoklás nélkül, azonnali hatállyal szüntette meg.

Manninger Jenő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke az MTI-hez szerda este eljuttatott közleményében zavarosnak és pazarlónak nevezte a Helikon Kastélymúzeum Közhasznú Nonprofit Kft. gazdálkodását, likviditási helyzetét pedig válságosnak. Utalt rá, hogy az elmúlt két évben a veszteség meghaladta a 65 millió forintot, a pénzeszközök elfogytak. Problémát okozott a márciusi bérek kifizetése, az adó- és vámhivataltól pedig haladékot kellett kérni az intézmény köztartozásainak megfizetésére. A közlemény szerint 40-50 százalékkal csökkent a kiállítások látogatottsága. A folyamatosan csökkenő bevételek és a tulajdonos szorgalmazása ellenére sem készült érdemi marketing terv, és nem tudták kihasználni a várossal és a balatoni régió idegenforgalmi szervezeteivel való turisztikai együttműködésben rejlő lehetőségeket sem.

Czoma László távozó igazgató az MTI kérdésére elismerte, hogy idén valóban késve készült el az üzleti terv. Ennek azonban az volt az oka, hogy a minisztérium először 72 millió forintban állapította meg a támogatás összegét, majd ezt követően egy hónap múlva takarékossági okok miatt 10 millió forinttal csökkentette az összeget. Új üzleti tervet kellett kidolgozni, amit a felügyelőbizottság és az MNV Zrt. csak később tudott elfogadni.
Czoma azzal a megállapítással is egyetértett, hogy a társaságnak anyagi gondjai vannak. Ennek okát azonban abban látja, hogy az elmúlt 10 év alatt 70 millió forinttal csökkent az állami támogatás. A korábban a hiányzó összeget a bevételekkel pótolták. A kastélymúzeumban azonban novembertől kezdve egészen március végéig minimális a bevétel, hiszen ekkor még előszezon sincs. Ennek ellenére ebben az időszakban is nyitva tartották a kastélyt. A kasszát év végére mindig „feltöltötték", hogy a következő év első negyedében ne kerüljenek nehéz helyzetbe. Mint mondta, az idén később kapták meg a támogatást, „a minisztérium jelenleg is tartozik 15 millió forinttal, ami megoldaná a nehéz anyagi helyzetet". Hozzátette, hogy ennek ellenére a béreket minimális csúszással, de kifizették. A múzeumnak köztartozása nincs, a kifizetendő részt az adóhatóságnak befizették, a fennmaradó összegre pedig haladékot kaptak. A volt igazgató szólt arról is, hogy az elmúlt évben csökkent ugyan a látogatók száma, de nem olyan mértékben, mint az ország többi múzeumában. Főleg a külföldi turisták maradtak el, ami a Balaton idegenforgalmában is tapasztalható.

A MNV Zrt. közleményében azt írta, hogy elismerik Czoma László 27 éves munkáját és a Festetics-kastély színvonalas működtetése érdekében tanúsított elhivatottságát. Kitértek arra, hogy eddigi tevékenységét címzetes kastélyigazgatói címmel kívánták honorálni, és felajánlották, hogy meghatározott költségtérítés ellenében a kastély kulturális nagyköveteként tevékenykedjen. „Czoma László ezeket a lehetőségeket visszautasította."

Czoma László döntését az MTI-nek azzal indokolta, hogy ha „nem vagyok jó igazgatónak és vezetőnek, akkor mitől lennék jó másodhegedűsnek?" Hozzáfűzte azt is, hogy drukkol az új igazgatónak, és mindent elkövet, hogy a kastélymúzeum jól működjön, hiszen 27 év munkájáról van szó.