Benedek

Rádió- és Televíziótörténeti Múzeum nyílik Budapesten

2011.06.15. 14:14

Programkereső

Az új múzeumnak a Magyar Rádió Pollack Mihály téri székháza ad otthont.

Mint Cserháti Ágnes, a Műsorszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) szóvivője, elmondta, a Pollack Mihály tér 8‒10. alatt megnyíló Rádió- és Televíziótörténeti Múzeum látogatói megtudhatják például, elődeink milyen készülékek segítségével tájékozódhattak a világ eseményeiről, a II. világháborúról vagy 1956-ról, és kipróbálhatják, felismerik-e az egykori tévéhíradó főcímében látható kamerát. A kiállításon megelevenedik a magyarországi rádiós és televíziós műsorszolgáltatás kezdete: a bemutatott elektromos és mechanikus gramofonok, lemezjátszók, szalagos magnók és egyéb készülékek az 1900-as évektől napjainkig nyújtanak áttekintést a rádiózás és televíziózás műszaki világáról. 

A Magyar Rádió épülete
A Magyar Rádió épülete

Emellett a gyűjteményben található Orion, Videoton, Terta, RÁVA, Philips, Telefunken, Siemens, Fővárosi Finommechanikai Vállalat, BRG, Standard, Radiola, Eumig, Elprom, EAW, RFT, Grundig, EKA és Orion-EMG készülékek látványa és hangja hűen idézi fel azt a kort, amelyben gyártották és felhasználták őket. A korabeli bútorokkal és berendezésekkel pedig a közönség időutazást tehet a hatvanas-nyolcvanas évek világát idéző rádió- és televízióstúdiókba. Egy monitoron látható például az első emberi arc, amely 1953-ban a magyar éterben megjelent, valamint az a gép, amely ötvenhat évvel ezelőtt közvetítette a kísérleti műsort. A múltidézést a múzeumban meghallgatható archív felvételek és sajtódokumentumok teszik teljessé. 

Rádiózó család
Rádiózó család

A Rádió- és Televíziótörténeti Múzeumban külön sarkot kap az Magyar Távirati Iroda (MTI) is: itt egy nagyérzékenységű, szekrénybe szerelhető rádióvevő berendezés, egy lyukszalagos távíró, egy mahagónifából és rézből készült, stilizált Morse-jeladó és egy öreg telexgép lesz látható. A háttérfalon a hírügynökség történelmi fotói, valamint szakmai díjai idézik fel az MTI százharminc éves múltját.