Konstantin

Ismét Esterházy Művészeti Díj

2011.06.16. 07:32

Programkereső

Szeptember 30-ig lehet pályázni kortárs, fiatal, negyven év alatti festőművészeknek.

A 2009-ben alapított Esterházy Művészeti Díj "sponsored by Uniqa" célja a kortárs festészet műfajában alkotó, fiatal, tehetséges művészek támogatása és pályájukon való elindítása. Az egyenként 5000 euróval jutalmazott díjat kétévente, minimum kettő és maximum három negyven év alatti magyar művésznek ítéli oda a független szakmai zsűri, melynek elnöke, Dr. Hegyi Lóránd, a Musée D'Art Moderne de Saint-Étienne főigazgatója, az Esterházy Contemporary Program Central Europe Revisited kiállítássorozatának főkurátora, tagjai Dr. Alexander Tolnay, független kurátor, 1995-2008-ig a Berlini Kunstverein igazgatója, Niklai Judit, kurátor, a Blood Mountain Alapítvány alapítója és igazgatója, Tijana Stepanovic, esztéta, kurátor, műkritikus, az ACAX Nemzetközi Kortárs Képzőművészeti Iroda vezetője, Fenyvesi Áron, független kurátor, műkritikus, a Trafó Galéria vezetője, Rieder Gábor, független kurátor, műkritikus, Dr. Ottrubay István, a díj alapítója, az Esterházy Magánalapítvány vezérigazgatója és Othmar Michl, a díj szponzora, az UNIQA Biztosító Zrt. vezérigazgatója.

ezüst készlet, Esterházy-kastély, Kismarton
ezüst készlet, Esterházy-kastély, Kismarton

Pályázni 2011. május 15-től szeptember 30-ig, kizárólag online, a www.esterhazy-muveszeti-dij.hu internetes oldalon lehet, ahol az érdeklődők a pontos pályázási feltételeket is olvashatják. A kiválasztási folyamat két lépcsőben történik. Az előzsűrizés keretében a független zsűri az online pályázatok alapján kiválaszt maximum 20 továbbjutót. A második fordulóba jutottak 2011. október 17-étől kezdődően írásos kiértesítést kapnak a továbbjutásukról, valamint az eredeti művek beadásának helyszínéről, és a leadás pontos feltételeiről. A beadott pályaművek végső zsűrizésére 2011. november 1-én, Budapesten kerül sor. Az ünnepélyes eredményhirdetés és díjkiosztás 2011. november 17-én, a Szépművészeti Múzeum tereiben, az Esterházy gyűjtemény régi mestereinek társaságában megrendezett kiállításon történik.

A díj az Esterházy Contemporary program keretében valósul meg, amely során az Esterházy Magánalapítvány 2004 óta kelet-közép-európai kortárs művészek munkáival bővíti gyűjteményét. Támogatási stratégiájában elsősorban fiatal, tehetséges művészek felkarolására, valamint előremutató kulturális események támogatására helyezi a hangsúlyt.

Az Esterházy Magánalapítvány gazdag gyűjteménye az Esterházy hercegek több mint 400 éves gyűjtői szenvedélyén alapszik és egyben bizonyítékául szolgál a család mecénási tevékenységének. Az Esterházy Magánalapítvány feladata, hogy ezt a mind minőségében, mind pedig méretében jelentős gyűjteményt a gondos gazda felelősségével kezelje.