Orbán

Múzeumok Éjszakája ‒ idén két este

2011.06.16. 15:42

Programkereső

A Múzeumok Éjszakája eredményeiről, tendenciáiról Török Petrával, a rendezvény szakmai szervezőjével, beszélgettünk.

A Múzeumok Éjszakáját 2011-ben - önálló programként - Budapesten kilencedik, vidéken pedig hetedik alkalommal rendezik meg. A mára igazi kulturális branddé alakult esemény turisztikai hatásairól és fejlődéséről Török Petrával, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Kulturális Államtitkárság vezető tanácsosával, a rendezvény szakmai szervezőjével beszélgettünk.

- Az idei év érdekessége, hogy vidéken és Budapesten két különböző időpontban rendezik meg a Múzeumok Éjszakáját.

- A korábbi évek gyakorlatától eltérően idén a Múzeumok Éjszakája eddig példa nélküli lehetőséget nyújt azoknak, akik a korábbi években választásra kényszerültek a több ezer budapesti és vidéki program közül. 2011-ben ugyanis június 18-án, szombaton a vidéki, június 24-én, pénteken pedig a budapesti múzeumok várják a látogatókat. Így 2011-ben az esemény szlogenje is változott némileg: „Az első két éjszakás kaland"-ra invitáljuk az érdeklődőket.

Múzeumok Éjszakája 2011_2
Múzeumok Éjszakája 2011_2

- A programban résztvevő múzeumok és látogatók száma évről-évre nő, ami azt jelzi, hogy mára kihagyhatatlan programmá, igazi branddé vált a Múzeumok Éjszakája.

- Mind a résztvevő intézmények száma, mind pedig a látogatók száma a kilencszeresére nőtt az első éjszaka megrendezése óta. Ebben az évben a két éjszakás kaland 277 helyszínen várja az érdeklődőket, akiknek a száma várhatóan eléri a tavalyi 462 ezres látogatószámot. Így valóban elmondhatjuk, hogy hagyományt teremtettük ezzel a programmal, vagy ha úgy tetszik egy erős brandet építettünk.

- A honi közönség körében nagyon népszerű a program, de mennyire vonzza a külföldieket, a turistákat?

- Az előző évi felmérésekhez kapcsolódó beszélgetésekből kiderült, hogy az itt tartózkodó külföldiek - több helyen vezetett csoportban - is kihasználták a Múzeumok Éjszakája kedvezményét. Több határon túli utazási iroda is rendszeresen kéri az alapvető információkat az eseményről, azzal a céllal, hogy csoportokat hozzanak az érintett időszakban Budapestre. Emellett a magyar vendégek közül többen említették, hogy a rendezvény miatt jöttek, vagy ehhez igazítva tervezték a budapesti látogatást, rokonlátogatást.

- Ezen az éjszakán mennyire helyezik át a hangsúlyt a múzeumok a kiállításokról a rendezvényekre?

- A múzeumok ezen az estén a - gyűjteményükön alapuló programok mellett - befogadó szerepet játszanak, és a legkülönbözőbb művészeti ágak bemutatkozását teszik lehetővé. Ebben az új, teljesebb szerepükben olyan kulturális missziót vállalnak fel, amely nemcsak a történelmi, hagyományokhoz kötött örökséget prezentálja, hanem lehetőséget biztosít a kortárs művészeti ágak és tendenciák népszerű bemutatására is. Többek között performance előadások, alkalmi - a látogatókkal közösen készülő - kiállítás-építések, tematikus-interaktív tárlatvezetések, fiatal művészek bemutatkozása, a múzeumok „világához" eddig nem minden esetben kapcsolódó művészeti társterületek együttes jelenlétének lehetünk tanúi. Mindemellett illeszkedve az intézmények által szervezett programok tematikájához, képviselteti magát a gasztronómia is. A programok alakulását az egészséges versenyszellem alakítja. Bár a helyszínek profilja adott, mégis - tapasztalataink és a közönség visszajelzései alapján - évről-évre fejlődik a programstruktúra és a helyszín kihasználtságban rejlő lehetőségek összhangja. A legsikeresebb összeállításoknak az egy-egy tematika köré fűzött programcsokrok bizonyulnak, és valóban: a hangsúly a kiállításokról az eseményekre helyeződik át.

- Egy átlagos látogató hány helyszínt keres fel?

- Felmérésünk szerint a látogatók fele három-négy múzeum programjába szeretne belekóstolni, míg a legbátrabbak vagy a legdinamikusabbak öt múzeumot vettek fel az esti útvonalukba. Természetesen vannak néhányan, akik még ennél is több helyszínre szeretnének eljutni. 2010-ben feltűnő volt, hogy „plázásodik" a látogatók érdeklődése, az idő rövidsége, és a lehető legjobb időkihasználás miatt azokat a helyszíneket keresik, ahol egymáshoz közel több múzeumot is meglátogathatnak. Ilyen a Hősök Tere környéke vagy a Vár területe.

A Múzeumok Éjszakája részletes vidéki és budapesti programját itt olvashatják.