Eszter, Eliza

Szabadon engedték Ai Weiwei-t

2011.06.23. 09:18

Programkereső

Két és fél hónap után, óvadék ellenében, szabadlábra helyezték Ai Weiwei-t.

Két és fél hónap után, óvadék ellenében szabadon engedték Ai Weiwei kínai képzőművészt, akit április 3-án a pekingi reptéren tartóztattak le, mielőtt felszállt volna a Honkongba tartó gépre. Azóta semmit sem lehetett tudni a hol létéről. A nemzetközi sajtó folyamatosan nyomás gyakorolt Kínára és követelte a művész elengedését, emellett több városban is szimpátiatüntetést tartottak Ai Weiwei szabadságáért. Sejthetően ennek a kitartó tiltakozási hullámnak köszönhető szabadon bocsátása. 

Szabadulását követően Ai Weiwei röviden nyilatkozott a Guardiannek. Mint mondta „Visszatérek a családomhoz, nagyon boldog vagyok és jól vagyok." További, letartóztatásával és fogva tartásával kapcsolatos részleteket azonban ‒ tekintettel rá, hogy óvadék ellenében helyezték szabadlábra ‒ nem árult el, és ez ügyben a sajtó megértését kérte. 

Ai WeiWei
Ai WeiWei

A Xinhua Hírügynökség szerint a pekingi rendőrség azért helyezte szabadlábra az 54 éves művészt, mert „megbánást tanúsított az általa elkövetett bűnök miatt" emellett krónikus betegségben szenved. Emellett információik szerint „a döntésben szerepet játszott, hogy Ai Weiwei többször is elmondta, hogy meg fogja fizetni az általa elcsalt adót." A rendőrség szerint ugyanis az Ai vezette Beijing Fake Cultural Development Ltd. hatalmas összegű adót csalt el és megsemmisítette a könyvelési dokumentumokat. A Hírügynökség cikke arra nem tér ki, hogy mi történt Ai Weiwei számtalan barátjával és kollégájával, akik Ai letartóztatása után nem sokkal tűntek el.

 Nicholas Bequelin, a Human Watch, megfigyelője szerint „Ai Weiwei letartóztatásának politikai oka volt, akárcsak a szabadon engedésének. Ez az óriási, a kínai kormányra nehezedő, hazai és nemzetközi nyomásnak köszönhető... Azt gondolom, hogy Peking rájött, hogy mennyire káros rá nézve, hogy a leghíresebb kínai művészt fogva tartják." Bequelin hozzátette, hogy remélte, hogy Ai Weiweit-t hazaengedik, de véleménye szerint engedély nélkül nem utazhat külföldre és rendszeresen meg kell jelennie a rendőrségen.

A kínai kormány gazdasági bűncselekményekkel indokolta az alkotó letartóztatását, míg családja szerint Ai közéleti és politikai szerepvállalása volt a valódi ok.