Antal, Antónia

Újabb fordulat a 271 Picasso-festmény ügyében

2011.07.07. 12:54

Programkereső

Picasso halott sofőrje után nyomoz a francia ügyészség.

Pablo Picasso húsz éve halott sofőrjének személye is a hatóságok vizsgálódásainak hatósugarába került a festő tavaly rejtélyes körülmények között előkerült 271 ismeretlen műve kapcsán. Az ügyben eddig egy idős nyugdíjas házaspár után nyomoztak, de mellettük Maurice Bresnu neve már májusban felmerült egy új indítványban ‒ közölte Jean-Michel Cailleau ügyész. A Picasso által csak Nounours néven emlegetett sofőr a vádak szerint hasznot húzott a festő bőkezűségéből.

Picasso ló-rajz
Picasso ló-rajz

A nyugdíjas pár, Pierre és Danielle Le Guennec, közel negyven éven át őrizgette a világhírű festő 271 alkotását Cannes-tól északra fekvő házában. 2010 januárjában aztán a művész fiához, a család örökségkezelőjéhez, Claude Picassóhoz fordultak, hogy a művek eredetiségét igazoló tanúsítványt kapjanak tőle. Ezért a képekkel Párizsba utaztak.

Claude Picasso eredetinek tartja a munkákat, orgazdaság miatt azonban feljelentést tett a házaspár ellen. A rendőrség 2010 októberében lefoglalta a műveket ‒ festményeket, vázlatokat és kollázsokat ‒, amelyek értékét 60 millió euróra becsülték. Pierre Le Guennec állítja, hogy Picasso és neje, Jacqueline ajándékozta nekik az alkotásokat. A Le Parisien című lap szerint Le Guennec unokatestvére Maurice Bresnu feleségének, ezáltal ő az egyik Nounours hat örököse közül. A nyomozók a Picasso-hagyatékkezelővel kapcsolatban álló tanú révén jutottak nyomra az ügyben, és most alaposabban utána akarnak járni az 1991-ben elhunyt Bresnu hagyatékával kapcsolatos ügyeknek.

„Úgy véljük, ezek az emberek csak történeteket mesélnek arról, hogy miként jutottak Picasso műveihez" ‒ állítja az ügyészség. A hatóság szerint állításaik ellentmondásosak, néhány adat valószínűtlennek tűnik. Mindenekelőtt az állítólag 40 évig garázsban porosodó művek jó állapota keltett gyanút a nyomozókban. Sem penész, sem pedig folyadék nyomait nem fedezték fel rajtuk.