Lázár, Olimpia

Dante Egerben

2011.07.15. 13:24

Programkereső

Még három napig látható Szőke Gábor Miklós extravagáns kiállítása Egerben.

Szőke Gábor Miklós falécekből készített dinoszauruszai és lovai révén valószínűleg a legszélesebb körben ismert magyar kortárs szobrász. A falécekből készült szobrok ráadásul épp mostanában kezdtek el befutni egy egészen új karriert, a Je Suis Belle tervezőcsoport ruháinak köszönhetően, amelyek mintáját a faléc lovak adják.

Szőke Gábor Miklós: Ló
Szőke Gábor Miklós: Ló

Kedd este azonban Szőke Gábor Miklós univerzumának egy másik, és aktuálisan igen meghatározó alakja, Dante állt a középpontban. A művész dobermannja ihlette Dante alakja köré épített birodalom világából már kaphattunk ízelítőt a tavalyi Art Fairen, a mostani Dante Rituale című tárlaton azonban a Szőke Gábor Miklós kreálta birodalom jóval komplexebben jelenik meg, a történelmi ősöktől egészen a napjainkban is regnáló hatalmasságokig. A furcsa hangulatú tárlathoz extrém megnyitó dukált, kutya ürülék formájú libamájpástétommal és Zságer Balázs (a Zagar frontembere) köpenyes koncertjével, amelyekben közös volt, hogy a túlzó külsőségek kiváló tartalmat takartak. A kedves nénik ‒ akik nem győzték elmondani, hogy ez „úgy" néz ki, de nagyon finom ‒ kínálta kaki friss volt és ízletes, Zságer Balázs zenéje pedig igazán pörgős és az eseményhez illő.

A BumBum Galéria rendezte kiállításnak az egriek által Rossztemplomnak nevezett barokk templom ad otthont. A templom esetében némiképp furcsa név hányattatott sorsa okán ragadt az épületre, de nem rég teljes egészében felújították és a jövőben, az egri zsinagógához hasonló módon, kiállítótérként kívánja hasznosítani a város. Hogy ezek a jövőbeni kiállítások melyek lesznek, arról a megnyitón nem esett szó, de az biztos, hogy ehhez a kiállításhoz nehéz lett volna jobb teret találni. Régiségével és vallásos fenségével tökéletes háttere a kiállított tárgyaknak, amelyekkel ugyanakkor kontrasztot is alkot. Bár a templom jó ideje nem funkcionál vallásos központként, formái miatt nem lehet elvonatkoztatni eredeti funkciójától, így a kiállítást belengi némi blaszfém báj. A tárlat csupán július 18-ig látogatható, de úgy is esős hétvége elé nézünk, úgy hogy érdemes ellátogatni Egerbe. Ha pedig így tesznek, akkor mindenképpen szánjanak időt a belvárosra is, amely nem csak hangulatos utcákkal és kávézókkal, hanem nagyszerűen felújított épületekkel várja a látogatókat.

Dante Rituale
Templom Galéria (Eger, Trinitárius u. 5.)
Nyitva: július 18-ig