Gertrúd, Patrik

Francia kitüntetést kapott Baán László

2011.07.19. 07:36

Programkereső

Az egyik legrangosabb kulturális kitüntetésben részesítette Frédéric Mitterand Baán Lászlót, a Szépművészeti Múzeum főigazgatóját.

A Francia Köztársaság Művészeti és Irodalmi Rendjének lovagi fokozatát, a külföldieknek adható egyik legrangosabb francia állami kulturális kitüntetést vehette át hétfőn Budapesten Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója. A múzeum tájékoztatása szerint a főigazgatót a Francia Köztársaság kulturális minisztere, Frédéric Mitterand részesítette a magas rangú állami elismerésben. A kitüntetést René Roudaut, Franciaország budapesti nagykövete adta át Baán Lászlónak a Szépművészeti Múzeumban.

Baán László
Baán László

Baán László 2004 óta áll a Szépművészeti Múzeum élén. Vezetése alatt az intézmény Európa jelentős múzeumává nőtte ki magát, és számos nagy sikerű, százezreket vonzó időszaki kiállításnak ‒ El Greco, Velázquez, Goya; A Mediciek fénykora; Botticellitől Tizianóig ‒ adott otthont; a 483 ezres közönséget vonzó, Van Gogh Budapesten című tárlata a világ negyedik leglátogatottabb kiállítása volt kategóriájában 2007-ben. A Szépművészeti Múzeum külföldön is több sikeres tárlattal mutatkozott be, többek között a londoni Royal Academy-n, a moszkvai Puskin Múzeumban vagy a tokiói National Art Centerben.

Mint a közlemény emlékeztet, a főigazgató sokat tett a francia-magyar kulturális kapcsolatok elmélyítéséért. Az elmúlt évek alatt több, a francia művészetet bemutató kiállítást (legutóbb a Degas-tól Picassóig vagy a Mítoszok földje ‒ Gustave Moreau művészete című tárlatokat) láthatott a múzeumban a magyar közönség, jelenleg pedig a Szépművészeti gyűjteményéből válogatott A múzeum születése, a gyűjtő Esterházy hercegek című kiállítás tekinthető meg Párizsban.

A kitüntetéssel a francia kulturális tárca azon személyek iránt fejezi ki tiszteletét, akik alkotásaikkal művészeti és irodalmi téren jeleskedtek, illetve kiemelkedő módon járultak hozzá a kultúra terjesztéséhez Franciaországban és a világban.
Az elmúlt években többek között Reigl Judit festőművészt, Rubovszky Ritát, a Hungarofest Nonprofit Kft. volt ügyvezetőjét, Kiss Imrét, a Művészetek Palotája akkori vezérigazgatóját, Zimányi Zsófiát, a Budapesti Fesztiválközpont volt igazgatóját, Igric Györgyöt, a Filharmónia Budapest Kht. igazgatóját, Zsigmond Attilát, a Budapest Galéria főigazgatóját, Gőz Lászlót, a Budapest Music Center vezetőjét és Schilling Árpád színész-rendezőt, a Krétakör-társulat egyik alapítóját tüntették ki a Francia Köztársaság Művészeti és Irodalmi Rendjének lovagi, illetve tiszti fokozatával.