Etelka, Aletta

„Szép, gömbölyű fájdalom az ország közepében”

2011.07.22. 11:01

Programkereső

Izgalmas és sokszínű városkaleidoszkópot láthatunk a Mai Manó Ház Budapest Pozitív című kiállításán.

Szürke az ég, eső szemerkél. Az Andrássy úton esernyős, ereszek alatt lopakodó turisták. Csalnám őket a világmárkák utcája felől a város többi arcát megismerni. A Mai Manó Ház Budapest Pozitív című kiállítása ugyanis színes-komor anzix, objektívvel készített kataszter, city guide, Duna-hidak hóna alá dugott hőmérő. Sóhaj, szív és kacaj. 

Benkő Imre: Budapest pozitív
Benkő Imre: Budapest pozitív

A tárlat az ezredforduló óta létező Budapest Fotográfiai Ösztöndíjjal eddig kitüntetettek munkáiból mutat válogatást. A betoppanót Kovalovszky Dániel Emlékgyár-sorozata fogadja, szocreál-relikviák formalinjába öntött élőholt Budapest retrójával. A pocakra kifakult-kinyúlt mackó alsó feszül, a lila inghez barna bőr brifkó dukál, a sztálin-barokk művház márvány-nézőtere üres, a függöny elhúzva. A kispolskit fusiban, furnérból ácsolt garázs-börtön őrzi, a magányos gyárépület bejáratánál No Future-felirat. És a szocreál élénken élő színvilága és tárgykultúrája a kiállítótérben is folytatódik: piros műbőrfotelen ‒ hivatalokban várakoztunk egykor effélén ‒ pihenhet meg a messziről érkező és még a piros, tárcsás telefont is kipróbálhatja. 

Stalter György: Város a városban
Stalter György: Város a városban

A szék nem marasztal soká. Muszáj ugyanis közelebb lépni Stalter György munkáihoz, akinek Város a városban című sorozata a Budapesten élő cigányságot mutatja be. Kalapok, kifestett, finom arcok, hosszú, girbegurba, tetovált, vékony ujjak, Trabiból kikönyöklő kiskirályok, fazekakon doboló kiscsávók. Élénk, hangos, vibráló színek. Pár lépés csak, és máris Dezső Tamás költői, ügető-pillanataival nyargalunk tovább. A fekete-fehér fotók között találunk heroikus versenyképet, tanakodó fogadókat, hálás trénert, fény felé fordított célfotó-negatívot és ázó patkónyomokat. Egy csepp Józsefvárost. Szintén Dezső Tamás jegyzi az Itt, bárhol című sorozatot, ami a sivárszürke mérhetetlen gazdagságával játszik. A kiállítás tán egyik legszebb képén az ázott-salétromos, omladozó-apokaliptikus házfal tövében, a semmi közepén parkoló lakókocsiból otthonos, meleg fény árad. „Elégia és pátosz" - énekli erre az Akkezdet Phiai.

Dezső Tamás: Itt, Bárhol
Dezső Tamás: Itt, Bárhol

Gárdi Balázs firkákkal díszített Betondzsungelében ugyan nem terem meg a virág, ám egy kendős nénike a rengeteg közepén szép csokrokat kínál. A bisztróban hosszúlépés bágyaszt, a telepi gyorsbüfé bejáratánál pisiltetni lehozott eb csahol. Várja, amíg a gazdi bakapja a szecsuánit, aztán irány a lift. Gyomorszorító, szép szociók. Benkő Imre az ejtőző, vagy dolgozó embert fotózza. Józsefvárosi kutyasétáltatót, csepeli vasöntőket, mosónőket, az aluljáróban lógó deszkásokat, a Moszkva téri virágágyásban pihenő hajléktalant.

Sopronyi Gyula zsúfolt, yachtokkal, iPoddal, aktatáskákkal és EU-konform csúszdákkal turbózott lakóparkokat mutat nekünk. Nyüzsgő, színes képei mintha csak a kihaltnak ható, szürke lakótelepeket ellentételeznék. Érdekes, hogy harminc-negyven éve még a vidáman mókuskerekező, pingpongozó lakótelepi idill volt a komfort csúcsa. Íme a látlelet: változik a módi.

Hartyányi Norbert: Margitsziget
Hartyányi Norbert: Margitsziget

Fürdőzni viszont évszázados divat. Simon Márk a gőzölgő, bugyborékoló Fürdővárost fényképezte. Persze nem maradt el a medenceparti csempe-sakktábla és a javában pezsgő nyugdíjasok sem. Kudász Gábor Arionnal a zöldben, Hartyányi Norberttel a Margitszigeten sétálhatunk, Vancsó Zoltán pedig utcák labirintusán vezet át minket. A tárlat végén pedig város-dokumentumfilmekkel bújócskázhatunk tovább. A Budapest Pozitív izgalmas, informatív, sokszínű, de nem fojtó városkaleidoszkóp - állapítom meg távozóban. A lépcsőn lefelé jövet egy kapucniban bólogató lányba botlok. A lépcsőház falára ugyanis a kiállított képekből klip vetül, amit az Akkezdet Phiai Budapest-dala fest alá. Kiváló végszó, bólogatva távozom én is, csak egy sort még kölcsönveszek a dalból, ez írás címéül.

Budapest Pozitív - Tíz éves a Budapest Fotográfiai Ösztöndíj
Magyar Fotográfusok Háza ‒ Mai Manó Ház
Nyitva: szeptember 11-ig