Gertrúd, Patrik

Képzőművészet és ökodesign - Sziget 2011

2011.08.09. 08:32

Programkereső

Indul a Sziget, ami nem csak gazdag zenei, hanem kiváló képzőművészeti és design programokat is kínál.

Amennyire elképzelhetetlen Budapest a Sziget nélkül, annyira elképzelhetetlen a Sziget a koncerteket kísérő összművészeti programok nélkül. Igaz ez a képzőművészetre és a designra, amit egyre több helyszínen követhetők nyomon az érdeklődők.

Sziget 2010 - múzeumok
Sziget 2010 - múzeumok

A Múzeumi Negyedben több mint egy tucat múzeum képviselteti magát, amelyek nem csak programjaikban, de profiljukban is igen változatosak. A kortárs művészetet a Ludwig Múzeum ‒ Kortárs Művészeti Múzeum, amelyik sátrában a Moholy-Nagy László kiállításhoz kapcsolódóan, bárki ellesheti a profi fényképezés csínját-bínját, az így szerzett tudást pedig ‒ egy sátorral odébb ‒ tovább csiszolhatja a Mai Manó Ház ‒ Magyar Fotográfusok Házának munkatársai segítségével. Szerencsére idén is képviselteti magát az Aquincumi Múzeum, amelyik munkatársai minden évben rómaiakhoz méltó lelkesedéssel érkeznek a Szigetre, felcsillantva az ókori hétköznapok egy-egy darabkáját. Programjaik középpontjában idén a gladiátorok állnak, akik harci eszközeit magunk is elkészíthetjük a kézműves foglalkozásokon.

Idén először képviselteti magát hivatalosan a Múzeumi negyedben a „kilencedik művészeti ág", a karikatúra. A kArton Galéria sátrában képregényrajzolók, karikaturisták várják azokat, akik képregényes formában szeretnének párjuknak szerelmet vallani, megrajzolni a Sziget emlékezetes pillanatait vagy csak elmondani a világnak érzéseiket. A kArton galériában az idén 90. születésnapját ünneplő Kaján Tibor, a Ludas Matyi, a Tükör és a Hahota legendás karikaturistája előtt tisztelegnek a szervezők.

Etnomobil (Néprajzi Múzeum)
Etnomobil (Néprajzi Múzeum)

A Sírba visztek A Bizottság a Műcsarnokba megy című, szeptemberben nyíló kiállításához számos programot szervez a Szigeten a Műcsarnok. A múzeum sátrába betérők különleges filmalkotásokat tekinthetnek meg, megfigyelhetik Wahorn Andrást, amint Hogyan viselkednek a majmok? címmel képet fest vagy saját hangszerüket magukkal hozva részt vehetnek az ef Zámbó István által őrzött Zenei Hyde Parkban. A Néprajzi Múzeum EtnoMobil 2.0 című lakókocsis kiállításával érkezik az Óbudai-szigetre: a kelet-német gyártmányú Tabbert Lola a minitárlat helyszíne, installációja és legfőbb tárgya is egyben.

Octopus Artshop
Octopus Artshop

A képzőművészet mellett a design vonal is erős lesz. Kiköltözik a WAMP és lila faházakban kínálják a magyar design színe-javát, de a Fidelio-Octopus helyszín sem nélkülözi majd a formatervezett tárgyakat, amelyek valamilyen formában mind az újrahasznosítás szellemét tükrözik majd. A szellemi iránymutatást a Medence Csoport és a Kultúrgorilla jegyzi, aminek köszönhetően változatos, izgalmas és garantáltan környezettudatos programok közül választhatunk. Lesz cserepiac, design alkotóműhely, ArtShop újrahasznosított tárgyakkal, különleges divatbemutatók és rengeteg lehetőség, aminek révén mi is alakíthatjuk az este programját: akár egy saját divatbemutatóval vagy egy rövid videóval.