Emőke

Hello Wood a Szigeten

2011.08.11. 17:14

Programkereső

A júlisban lezajlott Hello Wood alkotótábor 14 fából készült szobra most egy hétig a Szigeten látható teljes nagyságában - nem érdemes kihagyni.

Idén másodszorra került megrendezésre a Hello Wood Fesztivál, ahol tizenkét művészeti egyetem hallgatója jött össze, hogy együtt alkosson valami maradandót. A többek között építész, formatervező, design, tipográfia és film szakosok vegyes csoportokban, tizenhét művészeti vezető segítségével tizennégy munkát hoztak létre.

Hogy tovább dobálózzunk számokkal, a csórompusztai helyszínen a résztvevők számára adott volt 10 kilométernyi, 4x4 centiméter keresztmetszetű faléc, 1 kilométer papír, 5 Sony kamera, 40 000 négyzetméternyi helyszín és a biztonság kedvéért még 400 liter fröccs. A különböző szakok összedolgozása mellett a fafelhasználás ökológiai szemlélete miatt különleges a Hello Wood, ami alapvetően egy elmaradt dániai worskhopnak köszönheti a létét, Pozsár Péter építész és Bakos Maxim közgazdász mellett. Ők a külföldi ötletből a MOME line - design műhely és az ÚJIRÁNY csoport szervezésében hívták életre az alkotótábort, ami idén egészült ki a csak faanyaggal dolgozó csoportok mellett filmes és tipográfus műhelymunkával is. A szobrokat először a Művészetek Völgyében mutatták be, most pedig a Világzenei Nagyszínpad mögötti réten, a francia és a holland kolónia közelében fekvő a napsütéses Hello Wood helyszínen láthatjuk őket.

„Két kamionnal hoztuk fel a szobrokat a Művészetek Völgyéről és három nap alatt szereltük össze őket" - meséli Bakos Maxim. A szobrok egyszerű kiállítása mellett újdonság a völgyhöz képest a 0.5x0.5-ös vendégkönyv 1000 lappal, illetve a három mini workshop, amin bármilyen szigetlakó részt vehet: a már készenlétben álló bamba birkatestekre bundát lehet építeni az alkotótáborból maradt hulladék fából, kartonlapokból készülhet sámli és szék, a vállalkozó kedvűek pedig papírsárkányt hajtogathatnak és eregethetnek. Mindez természetesen a Hello Wood önkénteseinek hozzáértő segítségével történik. „A Mókuskerék nagyon népszerű, de a tapasztalat azt mutatja, hogy késő délutántól nem engedhetünk bele senkit - bevadulnak az emberek." Arra a kérdésre, hogy mennyire fogékony a Sziget közönsége a nagyméretű szobrokra, pozitív válasz érkezett: „Elolvassák a táblákat is, ami meglepő. Még kérdezik is, hogy mi ez pontosan". A Sziget után megpihennek egy kicsit a szobrok, majd az őszi Design Hét alkalmával kerülnek elő újra. „A Dolog vagy Kígyó nevű munka szeptember 30-án kerül a Gödör Klubba, ahol a Képzőművészeti Egyetem hallgatói ki is festik. A helyszínen egy dokumentációs kiállítást rendezünk be, ahol bemutatjuk majd a nyári tábor munkáját. A Design Hetet követően megpróbáljuk majd elárverezni az alkotásokat."

2011. augusztus 10-15. - mindennap 12:00-től
Hajógyári-sziget, Hello Wood Helyszín
Sziget Fesztivál 2011