Ervin

Zöld lesz Mátyás király?

2011.08.19. 15:11

Programkereső

Karbantartásra szorulna a nemrég restaurált kolozsvári Mátyás király szoborcsoport.

Zöld színűre változhat a tavaly restaurált kolozsvári Mátyás király szoborcsoport, ennek megakadályozása érdekében évente újra kellene viaszozni az alkotás bronzból készült alakjait. A Krónika és az Új Magyar Szó című napilapok tudósítása szerint többen is felfigyeltek Kolozsváron arra, hogy a román és a magyar állam közös anyagi támogatásából fele-fele arányban finanszírozott 800 ezer euró értékű restaurálási munkálatok befejezése után kilenc hónappal fehér foltok jelentek meg a szoborcsoport alakjain. A Citynews.ro helyi román portál szerint egy írásos panasz is érkezett ez ügyben a kolozsvári polgármesteri hivatalhoz, ami felhívja a városvezetők figyelmét a foltokra.

Mátyás király szoborcsoport (archív)
Mátyás király szoborcsoport (archív)

Kolozsi Tibor restaurátor a két lapnak elmondta, hogy a foltosodás nem rongálás következménye, hanem egy természetes folyamat része. A restaurátor szerint a foltokat az okozza, hogy a nyári hőség és az elmúlt időszakban gyakori savas esők hatására lekopott a műalkotásról a restaurálás után felvitt viaszréteg.

Mátyás király szoborcsoport Kolozsvár
Mátyás király szoborcsoport Kolozsvár

A restaurátor szerint a szoborcsoport bronzból készült alakjait évente újra kellene viaszozni, amennyiben erre nem kerül sor, a most tapasztalt világos foltok egyre jobban kiterjednek, és a bronzszobrok újra visszakaphatják a restaurálás előtti zöldes színüket. Kolozsi úgy véli, ez elkerülhetetlen folyamat, hiszen a restaurálás óta már kilenc hónap telt el, és a bronzalakok a nyári hőségben 50-60 Celsius fokra is felmelegszenek. Rámutatott: az is kedvezőtlen körülmény, hogy a szobor déli fekvésű, egész nap éri a napsütés, emellett központi helyen fekszik és folyamatos autóforgalom övezi. Véleménye szerint az újraviaszozás fél napig tartó munkálat, ami mindössze 1000 lejbe (63 ezer forint) kerül, egyedül Mátyás lovának a bekenése okozhat gondot, ezt ugyanis emelőszerkezettel lehet csak megközelíteni.
Megoszlanak a vélemények arról, hogy az újraviaszozás kinek lenne a feladata, hiszen Kolozsi szerint ezt a polgármesteri hivatalnak kell elvégeznie, ha azt akarja, hogy patinás legyen a szobor. A restaurátor szerint a szobor felületi kezeléséért csak egy évig lehet garanciát vállalni. A polgármesteri hivatal szerint azonban a kivitelező Concefa Kft-nek kell kijavítania ezt a hibát, hiszen két évig garanciát vállalt a szoborért.

A szoborcsoport restaurálása 2010 végén fejeződött be, és az idén áprilisban a román és a magyar állam magas rangú vezetőinek jelenlétében avatták fel újra Fadrusz János csaknem 110 éves alkotását.