Márk

Kiállítás nyílt a Rákóczi-szabadságharc évfordulójára

2011.08.23. 09:06

Programkereső

Árvák hercege címmel nyílt kiállítás II. Rákóczi Ferencről és a szabadságharc befejezéséről Kecskeméten.

Mint Szabóné Bognár Anikó a kecskeméti a Cifrapalota vezetője elmondta, a Cifrapalotában nyílt kiállítás bemutatja a Zrínyi- és a Rákóczi-család történetét, de érinti a kor híres magyar családjait, ismert személyiségeit is. A tárlat címe utal arra, hogy I. Rákóczi Ferenc fia születése után pár hónappal meghalt, ezért Zrínyi Ilona gyermeke félárván nevelkedett. Szabóné Bognár Anikó hangsúlyozta: az anyag egy része magángyűjteményből került a kiállításra, a többi részét pedig múzeumoktól kapja a Cifrapalota.

II. Rákóczi Ferenc (Mányoki Ádám képén)
II. Rákóczi Ferenc (Mányoki Ádám képén)

A négy részre osztott kiállítás első terme a szabadságharc előzményeiről, a családok történetéről szól. Metszetek, korabeli numizmatikai anyagok és egy kis enteriőr segítségével próbálják megidézni a korszakot. Minden család történetéről részletes leírás van, II. Rákóczi Ferenc (1676-1735) fejedelem gyermek- és ifjúkorát is részletesen meg lehet ismerni a dokumentumokból. A következő terem a szabadságharc idejét eleveníti fel. A kiállítás részben dokumentálja a történelmi eseményeket, részben bemutatja ‒ metszetek segítségével ‒ a szabadságharcban szereplő katonákat illetve fegyvereiket.

A harmadik teremben életképeken és korabeli metszeteken keresztül a szabadságharc második szakaszát idézik fel. Láthatók a szabadságharc végét lezáró, 1711-ben megkötött szatmári békéhez kötődő dokumentumok is. A Rákóczi által megbízott főparancsnok, Károlyi Sándor és a császár által megbízott tárgyaló, Pállfy János egy-egy levelét is kiállították. A szabadságharc pénzverését is meg lehet ismerni a teremben kiállított érmék segítségével.

II. Rákóczi Ferenc
II. Rákóczi Ferenc

A negyedik terem a fejedelem törökországi emigrációját mutatja be, valamint a franciaországi kapcsolatokat is feleleveníti. II. Rákóczi Ferenc felesége révén rokonságban állt XIV. Lajos francia királlyal. A teremben metszetek és dokumentumok segítségével emléket állítanak Bercsényi Miklós fia, Bercsényi László által, a francia hadseregben felállított huszárezrednek is.

A fejedelem hamvait 1906-ban hozták haza Magyarországra, melyről korabeli fotók láthatóak. A koporsót szállító vonat Kecskeméten is megállt 1906. október 28-án hajnalban, majd továbbment Budapestre és végül Kassára. A kiállítás október 30-ig látogatható.