György

Megszűnt az AVIVA-díj

2011.08.29. 15:54

Programkereső

A romló gazdasági helyzet miatt megvonta a díj támogatását az Aviva Életbiztosító.

Alig két évet élt meg az Aviva Életbiztosító és a Műcsarnok közös kezdeményezése, amely célja a fiatal (40 alatti alkotók) támogatása volt. Mint arról a Népszabadság csütörtöki cikkében beszámolt, az Aviva a cég nehéz anyagi helyzetével indokolta a támogatás megszüntetését. A 2009-ben alapított díjat az indulás évében és 2010-ben adták át a Műcsarnokban, ahol az érdeklődők a jelöltek műveit bemutató kiállítást is megtekinthették. A biztosító mind a két alkalommal 12 millió forinttal járult hozzá az eseményhez, ami nem csak a díjak, hanem a tárlatok költségeit is fedezte.

A Népszabadság elérte Gulyás Gábort, a Műcsarnok igazgatóját, aki a lapnak elmondta, hogy a nyáron derült ki, hogy a cég még a pénz felét sem tudja előteremteni. Mivel pedig a kiállítás és a díj egy bizonyos cégnévhez kötődött, a sorozat ilyenformán sajnos nem folytatható - tette hozzá az igazgató. A Műcsarnok azonban a történtek dacára sem mondott le arról, hogy helyet és támogatást nyújtson a fiatal kortárs alkotóknak. Gulyás Gábor elárulta, hogy folyamatosan keresik a szponzorokat, sőt már több tárgyaláson is túl vannak. De mint Gulyás Gábor leszögezte, hogy ha folytatni is tudják a kultúrprojektet, nem cégről fogják elnevezni, így elkerülhetik a mostanihoz hasonló helyzetet.

Az eddig két alkalommal átadott, ötmillió forinttal járó, díjat 2009-ben a Gálik András és Havas Bálint alkotta Kis Varsó, tavaly pedig Gróf Ferencből és Baptiste Naudy-ból álló Societé Realiste alkotócsoport kapta.