Gábor, Karina, Ders

Kilenc múzeum katalógusa a neten

2011.08.30. 15:22

Programkereső

Digitálisan is elérhetők a PMMI múzeumi könyvtárainak katalógusai.

Az interneten keresztül is elérhetővé váltak a Pest Megyei Múzeumok Igazgatósága (PMMI) kilenc múzeumi könyvtárának több mint 100 ezer tételt tartalmazó katalógusai. A bejelentést Kálnoki-Gyöngyössy Márton, a PMMI igazgatója tette meg, aki emlékeztetett arra, hogy jellegükből adódóan a kilenc szakkönyvtárból köteteket kivenni nem lehet, az internetes katalógusnak köszönhetően azonban sokkal egyszerűbbé válik a helyben olvasást szolgáló könyvtárközi kölcsönzés is.

Kálnoki Gyöngyössy Márton megyei múzeumigazgató
Kálnoki Gyöngyössy Márton megyei múzeumigazgató

Az EU és a magyar állam 23,5 millió forintos támogatásával megvalósult projekt ötletgazdája, Kovács Judit elmondása szerint a 100 ezres anyagból három fókuszkönyvtárat alakítottak ki Cegléden, Szentendrén és Vácott, ezekbe az intézményekbe összpontosultak a pályázat múzeumpedagógiai programjai. Nem lebecsülendők azonban az Aszódon, Nagykőrösön, Ráckevén, Szobon, Tápiószelén és Zebegényben található, kisebb muzeális intézmények állományai sem. Mint megjegyezte, a tagkönyvtárak anyagában jelentős szakirodalom lelhető fel, elsősorban a helytörténet, régészet, történettudomány, néprajz és művészettörténet területén.

A távlati tervekről szólva Kovács Judit elárulta, amennyiben felépül Szentendrén az új Ferenczy Múzeum, abban egy nyilvános képzőművészeti szakkönyvtárat fognak létrehozni. A jövő pedig maguknak a könyveknek, kiadványoknak a digitalizálása lehet. A PMMI munkatársai a projekt múzeumpedagógiai vonatkozásairól is beszámoltak, kiemelve, hogy az elmúlt egy évben lezajlott foglalkozások mind a diákok, mind a kísérő pedagógusok számára nagy élményt jelentettek, a múzeumi szakembereket pedig számos tapasztalattal gazdagították. „A legfontosabb tanulság, hogy a múzeumok leggyakoribb vendégei a gyerekek, fiatalok, mégis rájuk szoktunk felkészülni a legkevésbé" ‒ emelte ki a PMMI ceglédi Kossuth Múzeumát vezető Reznák Erzsébet.