Beáta, Izolda, Lea

Nemzetközi művészeti vásár Budapesten

2011.09.01. 08:54

Programkereső

Art Market Budapest néven október 27. és 30. között a Millenárison rendezik meg a vásárt, amelynek célja a magyar és közép-kelet-európai művészet és művészeti piac elismertségének előmozdítása, a régió képzőművészetére irányuló belső és külső érdeklődés felkeltése.

Ledényi Attila, az Art Market szervezőinek képviseletében kiemelte: a régió művészete felé mind a szakmai vélemények, mind az elmúlt évek nemzetközi kiállítási sikerei alapján egyre növekvő nemzetközi érdeklődés fordul. A szervezők és az együttműködő partnerek törekvése az, hogy Magyarország és Közép-Kelet-Európa legnépszerűbb és a globális nemzetközi élet ismert, elfogadott, vonzó kortárs képzőművészet eseménye jöjjön létre Budapesten, hiszen a tradíció, az elhelyezkedés, a rendelkezésre álló infrastruktúra és a logisztikai lehetőségek ehhez kiváló alapot szolgáltatnak. Az Art Market klasszikus formában megrendezésre kerülő nemzetközi művészeti vásár, 23-30 magyar és 8-10 külföldi kiállítóval, ám a tárgyalások még folynak, ezért elképzelhető, hogy a Millenáris B csarnokában a galériák és a művészeti projektek - alapítványok, mint az Amadeus Alapítvány és más projektek, köztük a Krinzinger Galéria anyaga - standjainak száma még bővül.

A vásár védnöke Nancy G. Brinker, az USA korábbi budapesti nagykövete, aki jelentős magyar képzőművészeti gyűjteménnyel rendelkezik. Kollekciójának legelső darabja egy Aba Novák Vilmos-kép, egy 1935-ből származó New York-tanulmány, legrégebbi darabja pedig egy 1865-ös Szinyei Merse-darab. Nancy G. Brinker elmondta, nem állt szándékában gyűjtemény kialakítása, ám úgy érezte, az országot, az itt élők mentalitását a kultúrán keresztül tudja a leginkább megismerni. Gyűjteményéből a Nyolcak kiállításra is kölcsönzött képet, az Art Market alatt pedig a látogatók kivetítőkön keresztül nyerhetnek betekintést a Moholy-Nagyot, Kassákot, Szőnyit, Farkas Istvánt is tartalmazó gyűjteménybe, amelyet szeptemberben a New York-i magyar konzulátuson állítanak ki. Nancy G. Brinker úgy fogalmazott, az ő szerepe abban áll, hogy optimizmusra serkentse a művészeket, és segítsen felismerni, milyen fontos exportcikk lehet a kortárs képzőművészet. Szintén védnök Martonyi János volt külügyminiszter is.

A jelentős nemzetközi vásárokhoz hasonlóan az Art Market elismert szakemberekből álló kuratóriumot hozott létre, melynek tagjai: Soraya von Stubenberg, a Sotheby's és az Uniqa kelet-európai tanácsadója; Nicola Trezzi, a Flash Art Magazin szerkesztője, a Prágai Biennálé vezető kurátora; Hegyi Lóránd, a Musée d'Art Moderne de Saint-Étienne Métropole igazgatója, valamint Gulyás Gábor, a Műcsarnok igazgatója. Ledényi Attila azzal magyarázta a kuratórium "galeristamentes" összetételét, hogy intergrátori szerepben kívánnak fellépni, a nemzetközi beágyazottság a cél, és ezek a szakemberek konzultatív módon tudnak a galériákkal együttműködni.

A szakmai testület mellett egy tiszteletbeli kuratórium is létrejött, amelynek folyamatosan bővülő, jelenleg valamivel több, mint tucatnyi tagsága vezető diplomatákból, a régió jelentős vállalatainak irányítóiból, gazdasági és társadalmi vezetőkből áll.

Az Art Market Budapest köré az Art Week Budapest keretében olyan programokat szerveznek, amelyekkel Budapest kulturális turisztikai vonzereje növekszik, a vásár alatt pedig kerekasztal-beszélgetésekre, a magyar és regionális kortárs képzőművészetet nemzetközi kontextusba helyező rendezvényekre kerül sor. Az Inside Art szakmai programban egyebek mellett azt a kérdést is körbejárják, szüksége van-e Budapestnek képzőművészeti biennáléra, előkészületek zajlanak egy cigány képzőművészeti program létrehozására, és a magyar és közép-európai fotóművészet is a kiemelt témák közé tartozik. A szervezők kiemelt törekvése a közönségnevelés, ezért múzeumpedagógusokkal tárlatvezetések és egyéb foglalkoztatók is helyet kapnak a gazdag programban, a Millenáris Fogadó pedig esténként Factory néven zenés szórakozóhellyé alakul át.