Júlia, Rita

Őszi turnén az EtnoMobil 2.0

2011.09.11. 14:59

Programkereső

A Művészetek Völgye, a Bánkitó Fesztivál és a Sziget fesztivál után újra úton az Etno Mobil 2.0, a lakókocsiban megrendezett interaktív kiállítás.

A Néprajzi Múzeum és a MaDok-program mozgó archívuma, fotóműterme és tárlata őszi múzeumi turnéra indult szeptember 2-án és az egész ország területén vándorolva október 31-ig meg sem áll. Az EtnoMobil 2.0 egyedülálló múzeumi kezdeményezés, amely a mozgás és a kultúra kapcsolatát mobil formában, mai tárgyakkal és személyes történetekkel, a látogatók aktív bevonásával mutatja be. Mindez a kiállítás és a program utazó házigazdáinak, Frazon Zsófia muzeológusnak és Joó Emese múzeumpedagógusnak a segítségével valósul meg.

EtnoMobil 2.0
EtnoMobil 2.0

Az alternatív kiállítási kezdeményezést múzeumok hozták létre, mégsem a múltról szól, hanem arról a világról, amiben élünk. 17 résztvevővel széles intézményi együttműködés valósult meg és szerteágazó témát dolgoz fel (mozgás és kultúra), a megvalósításra mégis összesen 10 négyzetméter jut egy erre a célra átalakított lakókocsiban. Valamennyi intézet olyan mai tárgyakat válogatott és adott be a közös kiállításba, amely a mobilitás témáját érinti és amelyhez vagy a muzeológus, vagy a tárgy tulajdonosa szempontjából különleges személyes történet is kapcsolódik. Így került be a kiállításba egymás mellé többek között például a stoppos térkép, az útibili, a vörösiszap-katasztrófában megsérült dokumentum, a vízipipa, az autóbuszmodell, a festékszóró spray, a tamagochi, az ülőkendő, a zarándokjelvény és a Szindys hátizsák.

EtnoMobil 2.0
EtnoMobil 2.0

Azt, hogy az összesen 26 tárgy egyenként hogyan függ össze a mobilitással, a kapcsolódó történetek árulják el a látogatóknak. Ez egy részletekből összeillesztett világ – olyan, akár egy kirakós játék, amit aztán a látogatók írnak tovább saját tárgyaikkal és történeteikkel. A tárgyakhoz kapcsolódva tehát olyan témákat dolgoz fel az Etno Mobil, mint például az utazás és mobilitás, a menekülés, az üzleti utazás, a tanulás és felfedezés, a diaszpórák utazásai, a kamaszok mobil tárgyai, a turizmus, a rendszeres munkába járás, a tájékozódás, a mozgáskorlátozottság és mobilitás, a zöld út, az utazás és modellezés, az utazás és higiénia.

A kiállítási lakókocsi megállóiban is a mozgásé a fő szerep: bárki részt vehet a műtárgyrejtvényben, válhat alternatív tárlatvezetővé, készíthet bérletet, mozgási naplót, körpanorámát, vagy éppen saját mozgáshoz kapcsolódó tárgyáról mesélhet, amivel bekapcsolódhat a közös múzeumi játékba.

Az EtnoMobil 2.0 őszi turné menetrendje:
szeptember 2.   Textilmúzeum, Budapest
szeptember 3.  Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Szentendre
szeptember 4.   OSZMI –  Bajor Gizi Színészmúzeum, Budapest
szeptember 7.   BTM – Kiscelli Múzeuma, SFB konferencia
szeptember 10.  XVIII. kerületi Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjtemény (Bókay Kert)
szeptember 14.  Városi Múzeum, Nagyatád
szeptember 16.  Laczkó Dezső Múzeum, Veszprém
szeptember 18.  Savaria Múzeum, Szombathely
szeptember 20.  Tragor Ignác Múzeum, Vác (Görög Templom Kiállítóhely udvara)
szeptember 22.  ELTE Néprajzi Intézete (Trefort kert)
szeptember 23-25.  Placcc Fesztivál (Budapest, Kálvin tér)
október 4.   Palóc Múzeum, Balassagyarmat
október 15.   Néprajzi Múzeum – MaDok-napok 8.
október 29.   Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, Budapest