Orbán

Ingyenes épületlátogató hétvége

2011.09.13. 14:42

Programkereső

A Kulturális Örökség Napjai alkalmával nyitva áll minden olyan közintézmény, kastély, templom, ipari emlék és lakóház, ahová máskor nem lehet benézni.

Az ismeretlen épületekben mindig van valami ijesztő, főleg ha a múlt század eleji vámpírfilmeket vesszük alapul. Ha viszont nincs pontosan éjfél, telihold és egy adag sötét, gomolygó felhő az égen, minden jóval barátságosabbnak tűnik. Az Európa Tanács és az Európai Unió ajánlásával az öreg kontinens 49 országában tartanak ingyenes épületlátogató hétvégéket, ahol a kevésbé ismert, általában szélesebb közönség számára nem látogatható házakba és intézményekbe lehet bemenni. Itthon ismét szeptember harmadik hétvégéjén lesznek látogathatóak a máskor zárva tartó helyszínek.

Kulturális Örökség Napjai
Kulturális Örökség Napjai

Magyarország már 15 éve vesz részt ebben az európai programban, idén az „Ezer magyar ház” szlogennel. Közös, vezetett sétákhoz is lehet csatlakozni és bejárni az érintett helyszíneken rendezett programokat. A KÖN idén is egybe esik a Szakrális Művészetek Hetével és a Templomok Éjszakájával, így ismét több templomban szól majd éjszakai koncert. A rendezvény alapvető célja hozzáférhetővé, ingyenesen megtekinthetővé tenni emlékhelyeket és műemlékeket – szeptember 17-én és 18-án mindenkinek lehetősége nyílik körbenézni.

A részletes országos program: http://www.oroksegnapok.hu