Hella

Izrael története fotókban

2011.09.16. 12:00

Programkereső

Szeptember 8-tól tekinthető meg az Izrael földje címmel nyílt kiállítás Zalaegerszegen, az Apáczai Csere János Általános Művelődési Központban.

Az 1948-ban alapult állam a sivatagból nőtt ki, lápok helyére kerültek felhőkarcolók. Nagyon fiatal, mégis a legrégebbi. Ezt az érdekességet kísérli meg feldolgozni a zalaegerszegi tárlat, ahol a Béke-Shalom Magyar Izraeli Baráti Társaság szervezésében csaknem 70 fotót  tekinthetünk meg, amelyeket Izraelben élő fotósok pályázati anyagaiból válogatták össze.

Izrael hivatalosan 63 évvel ezelőtt alakult meg. A kiállítás célja, hogy a legkisebb településektől kezdve a nagyobb városokig bemutassa Izrael földjét és áttekintést nyújtson az ott élő emberek életéről - fogalmazott Matyéka István, a Béke-Shalom Baráti Társaság elnöke a kiállítás megnyitóján. A fotók között megtalálhatók a majdnem 100 esztendővel ezelőtt készült, régi földutakat, kétkezi munkát ábrázoló felvételek, de mellettük ott láthatók a modern felhőkarcolók, a sivatagból pálmás-ligetes oázissá változott területek képei is.

A fotók színezése, technikája nagyon jól mutatja, hogyan alakult ki Izrael, hogyan éltek-élnek ezen a földön az emberek; a történelmi, kulturális értékeket ábrázoló képek mellett ott vannak a mindennapi életet bemutató alkotások is. "A történelem kerekében 63 év csak egy porszem, de ezeken a fotókon keresztül a fiatalok is láthatják, hogy ez alatt az idő alatt mennyi mindent el tudtak érni az emberek akár a tudományos fejlesztés, akár a kultúra területén vagy a társadalmi életben" - fejtette ki Matyéka István.

Az Izrael földje című kiállítás szeptember 22-ig tekinthető meg Zalaegerszegen.