Béla

Autodidakta festők és grafikusok, figyelem!

2011.09.20. 10:03

Programkereső

A képzésekben nem résztvevő képzőművészek számára kiírt pályázatra még szeptember 26-ig lehet jelentkezni, a kiállításra pedig október 18-án kerül majd sor a Bakelit Multi Art Centerben.

A Bakelit Multi Art Center és a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus Művészeti Programok Főosztálya olyan jelentkezőket vár, akik már elmúltak 18 évesek, de nem hallgatói állami képzőművészeti vagy iparművészeti felsőoktatási intézménynek és nem is rendelkeznek ilyen diplomával. A festmények és grafikák témája stílszerűen a harmónia kell, hogy legyen, egy művész pedig maximum három alkotással pályázhat. A regisztrációs díj 3000 forint, mely visszatérül, amennyiben az alkotásokat elbírálók nem válogatják be a munkát a tárlatra.

Bakleit Multi Art Center - IV. Diploma nélkül kiállítás
Bakleit Multi Art Center - IV. Diploma nélkül kiállítás

A kiállítási lehetőség mellett az olaj-akrill festmények, a pasztel-akvarell alkotások és a grafikák kategóriájában az első díjjal ötvenezer forint értékű festékkészlet is jár. Ha nem sikerül elcsípni a helyezést, különdíjjal huszonötezer forint értékben ugyanúgy lehet készletet nyerni. A kiállítás megnyitójára október 18-án 19 órakor kerül sor a Magyar Festészet Napjának hivatalos programjaként és november 8-ig lehet majd megtekinteni, a Bakelit Multi Art Center termeiben. A Diploma nélkül pályázat és kiállítás ötlete annak a Tanai Toguro Gyulának az ötlete alapján született meg 2008-ban, aki annak idején maga is autodidaktaként lépett a pályára. Ahogyan az elmúlt években, idén is az a célja a Bakelit M. A. C.-nek, hogy a legkülönfélébb művészeti ágak mentén teremtsenek a különleges helyszín múltjának érintésével közös jövőt és megmutassák a világnak, hogy nem csak diplomával a kezében lehet valaki képzőművész.

Bakleit Multi Art Center - IV. Diploma nélkül kiállítás
Bakleit Multi Art Center - IV. Diploma nélkül kiállítás

A Bakelit M. A. C. a volt Hazai Fésűsfonó és Szövőgyár területén található, amely az 1920-as évektől kezdve olyan lendülettel működött, hogy egyszerre több ezer kubai nőt foglalkoztatott egy szocialista csereprogram keretében. Azóta sokat változtak az idők, de az élénk ritmus, a folyamatos fejlődés azóta is jellemző a létesítményre. Az intézmény egy nyugat-európai és New York-i mintára létrehozott rendezvényközpont, e városokban már régóta működnek színvonalas színházak és kulturális központok ipari környezetben. A Bakelit M. A. C. célja leginkább kortárs színházi, irodalmi, táncművészeti előadásokon, képző- és iparművészeti installációkon, koncerteken és egyedi hangulatú rendezvényeken, esküvőkön keresztülvalósul meg.

A pályázat feltételek részletei ezen a linken olvashatók.