Klaudia

Csontváry-kiállítás nyílik Szegeden és Szentesen

2011.09.23. 15:17

Programkereső

Csontváry Kosztka Tivadar negyven festménye lesz látható az októberi kiállításon.

Csontváry Kosztka Tivadar negyven festménye, köztük a Magányos cédrus és a Római híd Mosztárban is látható majd azon a két kiállításon, amely október közepén nyílik a szegedi és a szentesi múzeumban. A kettős kiállítás címe Csontváry visszatér, mivel a művész élete több ponton is kötődik Csongrád megyéhez, ezen belül Szegedhez és Szenteshez - mondta Fogas Ottó muzeológus, a a szegedi Móra Ferenc Múzeum igazgatója a tárlat előkészületeiről rendezett sajtótájékoztatón.

Csontváry Kosztka Tivadar: Római híd Mosztarban, 1903
Csontváry Kosztka Tivadar: Római híd Mosztarban, 1903

Csontváry Kosztka Tivadar fiatalemberként részt vett az 1879-es szegedi nagy árvíz mentési munkálataiban. Emlékiratai szerint a későbbi festő számára a látott tragédia élete egyik meghatározó élménye volt, amely a víz motívumán keresztül több művében is visszaköszön. A pusztulás megrázó élménye is hozzásegíthette, hogy gyógyszerészi munkáját hátrahagyva a festészetnek szentelje életét. Mielőtt azonban végleg festőnek állt volna, Eszék és a felvidéki Gács mellett Szentesen is dolgozott egy esztendőt patikusként.

A pécsi Csontváry Múzeumból és a Magyar Nemzeti Galériából érkező alkotások közül huszonhatot Szegeden, a Móra Ferenc Múzeumban, tizennégyet pedig Szentesen mutatnak be, ezzel is hangsúlyozva, hogy a megyei múzeumi hálózat a központi intézmény mellett még tucatnyi önálló egységből áll - közölte az igazgató. Fogas Ottó elmondta, hogy a két hónapos szegedi kiállításra váltott jeggyel a megye bármelyik múzeuma látogatható lesz, a szentesi tárlat belépőjét pedig beszámítják majd a szegedi jegy árába.

A biztonsági és műtárgyvédelmi elvárásoknak megfelelően már megtörtént a szegedi Kultúrpalotában a Csontváry-kiállításnak helyet adó kiállítótér átalakítása, melynek leglátványosabb elemeként befalazták az épület ablakait.