Konstantin

Megnyílt a Párisi Galéria és Művészeti Szalon

2011.10.13. 10:40

Programkereső

Párizs varázslatos hangulata, a galériák vonzó világa tárul fel egy izgalmas budapesti térben, az Andrássy út 39. szám alatt, az egykori Párizsi Divatcsarnok patinás épületében. Egy galéria, ahová nemcsak sok pénzzel a zsebben, de alkalmi ajándékot keresve is érdemes betérni.

A Párisi Galéria és Művészeti Szalon profilját elsősorban antik és modern bútorok, festmények, szobrok, valamint a kortárs magyar festészet alkotói határozzák meg. A falakon sorakoznak többek között Galambos Tamás, Deim Pál, Bernáth Aurél, Orbán Dezső, Szabó Vladimir, Klie Zoltán, Czóbel Béla, Kernstock Károly és Munkácsy képei. A galéria vezetői, Dobi Dia és Varga László célja, hogy a közel 700 négyzetméteres kiállítótérben egy igazi kulturális központot, igényes művészeti szalont hozzanak létre a "pesti Broadway" közelében.

A kínálat egyedülálló, többek között azért, mert a Párisi Galéria része az a 200 négyzetméteres Zsolnay Szalon is, amely a nagy hírű manufaktúra sokszínű kínálatát mutatja be. Napjainkban a Zsolnay újra virágkorát éli, mindenekelőtt a historizáló, és a szecessziós stílusú tárgyak iránt van komoly érdeklődés. De nem egy szokványos minta- vagy márkabolt ez, hanem egyfajta különlegességeket kínáló szalon, ahol a gyár egyedi mestermunkáit is láthatja az érdeklődő.

Ilyen például a Gésák elnevezésű váza, amely limitált darabszámban készült, s megtalálható a világhírű operaénekes, José Carreras otthonában is. Kapható lesz olyan bonbonier is, amilyet az ománi szultánnak készítettek Pécsett, néhány évvel ezelőtt. A különleges keleti motívumok mindig kedveltek voltak a Zsolnay-gyár repertoárjában, így eleget tudtak tenni az uralkodó által megbízott művészettörténészeknek, akik száz évvel ezelőtti mintákból állíttatták össze a kívánt porcelánokat.

Zsolnay váza
Zsolnay váza

De aki Rippl-Rónai motívumaival díszített étkészletből szeretné kikanalazni a vasárnapi ebédet vagy elszürcsölni egy finom teát, megteheti, mert a Zsolnay Manufaktúra megvalósította egykori tervezője, Magyarország egyik legismertebb festőművésze terveit. A készlet a szépségen túl praktikus is: a 21. század elvárásaihoz alkalmazkodva mosogatógépben és mikróban is használható.

Zsolnayval terít a Gundel Étterem is, a gyár Pompadúr fantázianévre hallgató, egyedi emblémázású készletével. Az étkészleteket, ha igény van rá, saját monogrammal is ellátják - ilyen van például a finn nagykövetnek is. A hölgyvásárlókat Zoób Kati ékszerei nyűgözik le, de a férfiakra is gondoltak, számukra eozin mandzsettagombokat készítettek a tervezők. A borkedvelők számára értékes ajándék lehet egy-egy eozin bordugó, de névjegytartó, tolltartó, sőt mobiltelefon-tartó is szerepel a Zsolnay kínálatában.

Kevéssé ismert, de jó néhány épületet díszít Zsolnay-épületkerámia. Talán a legismertebb az Iparművészeti Múzeum teteje, de a Margit híd boltozatát is ezzel vonták be. Egyedi minták, elképzelések alapján a gyár kandallókat, cserépkályhákat, kerti kutakat is épít. A galéria teret ad majd kisebb-nagyobb rendezvényeknek, iparművészek és ékszertervezők bemutatójának, lesznek tárlatvezetések, fogadások,

sőt a tervek szerint neves színészek, előadók tartják majd itt estjeiket.

A Párisi Galéria létrehozóinak célja, hogy a nap bármely szakában betérjenek ide a látogatók, akár egy kellemes színházi előadás után is, mert este 22 óráig a hét minden napján történik majd valami érdekesség.