György

I. Nemzetközi Rajz és Képgrafikai Biennálé Győrben

2011.10.21. 12:48

Programkereső

A szeptember 23-án indult, kilencvenöt alkotó munkáit bemutató esemény az Esterházy-palotában, a Magyar Ispita - Váczy Péter Gyűjtemény helyszínén és a Napóleon-házban még október végéig tart nyitva. A 2011. évi Biennálé témája a szerepcsere.

Sokféle szerep létezik. Eljátszott. Elítélt. Elfogadott. Elhatárolt. Létezésüket sztereotípiák teremtik meg, amelyek véletlen vagy tudatos változtatással eredeti értelmükből kiragadva döntő mértékben átalakulnak. A szerepcserékben felidéződik az elfelejtett múlt, az alkotó szokatlan szituációkba tévedve átél és átértékel egyértelműnek tűnő helyzeteket. Gondolkodik, provokál, értelmet keres a felfoghatatlannak.

A Nemzetközi Rajz- és Képgrafikai Biennálé kétévente, páratlan években, változó tematika alapján megrendezésre kerülő, szabadbeadásos, nemzetközi képzőművészeti seregszemle. A városban több évtizede élő, képgrafikát népszerűsítő törekvések folytatásaként a rajzművészet és a képgrafika eljárásait hivatott bemutatni saját tervezésű és kivitelezésű alkotásokkal. A kiállításon bemutatott munkák technikai hovatartozásukat illetően lehetnek különböző eszközökkel készített, kifejezetten szabadkézi rajzok, hagyományos képgrafikai eljárással (magas-, mély- és síknyomásos technikával, valamint szerigráfiával) készült grafikai lapok, művészkönyvek és térbeli installációk.

I. Nemzetközi Rajz és Képgrafikai Biennálé, Győr
I. Nemzetközi Rajz és Képgrafikai Biennálé, Győr

A megnyitón átadott díjak közül a legnagyobb elismerést Molnár Zsolt, a Képzőművészeti Egyetem végzős hallgatója kapta, a győri önkormányzat díját a szlovák Lukas Pompa, a Városi Művészeti Múzeum díját pedig Vörös Máté vehette át. Meghívást kapott a 44. Nemzetközi Győri Művésztelepre Dobson Fanni és két szlovák grafikusművész, Katarina Hutnikova és Martin Sevcovic is. A Szakmai zsűri tagjai Somorjai Kiss Tibor, Győrffy Sándor, Robert Makar, Selényi Károly István és Grászli Bernadett voltak.

I. Nemzetközi Rajz és Képgrafikai Biennálé, Győr
Esterházy-palota, Magyar Ispita - Váczy Péter Gyűjtemény, Napóleon-ház
2011. szeptember 24. - 2011. október 30.
A kiállítás rendezője: Grászli Bernadett