Eszter, Eliza

Sárkány égi tavon

2011.10.24. 14:39

Programkereső

A nyírbátori Szárnyas Sárkány Hete utcaszínházi fesztivált bemutató vándor fotókiállítás Pestre érkezett. A tárlatot Csobaji Zsolt festő nyitja meg október 25-én 18 órakor.

Széman Richárd a kezdetektől a fotózza a 2011-ben tizenkilencedik alkalommal megrendezett fesztivál történéseit. A most bemutatott válogatás ennek az évről évre égbe szálló háromnapos tündérvilágnak, tünékeny nyírségi manószigetnek pixelbe mártott lenyomata. A Széman-féle egyedi tecnhika hasonlatos annak a folyamatnak az eredményéhez, mint amit a könnyűzenében figyelhettünk meg az elmúlt két évtizedben: ahol autentikus vagy retro alapokat öltöztetnek modern köntösbe.

Széman Richárd: Sárkány égi tavon
Széman Richárd: Sárkány égi tavon

Széman mesternél is a régi analóg technika keveredik a digitálissal. A régi, nagyméretű, exponált analóg negatívokat (üveg vagy celluloid) beszkenneli. Néha ezeket digitálisan átszínezi, miközben megtartja az alapanyag textúráját, sérüléseit, képmaradványait - ezt használja a kép hordozójaként, erre kerül az új digitális anyag.

Széman Richárd: Sárkány égi tavon
Széman Richárd: Sárkány égi tavon

A fotós tündérvilága a Factory Creative Studio (Szeged), az Ördögszekér Vásárok és Fesztiválok (Szeged) és a Szárnyas Sárkány Kulturális Vállalkozás (Nyírbátor) jóvoltából kerül falra és vándorol városról városra.

Széman Richárd: „És közben kerestem, hol ágálnak a csepűrágók, az utcaszínházasok, a pillanatnak élő furcsa, szeretnivaló különcök, a kultúra peremén élő zsenik, akik egy jobb korban királyok kegyeltjei lennének... Csepűrágó barátaimat kiemelem saját idejükből, próbálom beemelni őket valamilyen meseidőbe".

Széman Richárd: Sárkány égi tavon
Széman Richárd: Sárkány égi tavon
Sárkány égi tavon - Széman Richárd kiállítása
Corvin Művelődési Ház - Erzsébetligeti Színház Napfény Galériája
2011. október 26. - 2011. november 15.
Nyitva tartás: mindennap 9:00-től