Zita, Mariann

Nem tűnt el nyomtalanul

2011.10.28. 10:03

Programkereső

Rácz Tibor Ákos és Füredi Ágnes, a Pest Megyei Múzeumok Igazgatósága régészeinek vezetésével honfoglalás kori sírokat tártak fel a megye délkeleti részén - a honfoglalás korebeli kiállítás október 17-én nyílt meg a Szentendrei Képtárban.

A legkiemelkedőbb leletanyag a harmadik sírból került elő: az eltemetett férfi előkelő rangjára aranyozott ezüst veretes díszöve és tarsolyának fedőlemeze utalt. A hiteles körülmények között, szakemberek által feltárt tarsolylemez országosan is kiemelkedő jelentőségű leletnek tekinthető. A Kárpát-medence területén mindezidáig alig két tucat hasonló tárgy ismert, ezeknek töredéke származik megfelelően dokumentált ásatásból. A klasszikus honfoglalás kori motívumkinccsel díszített lemez kompozíciója egyedi, kidolgozása magas színvonalat képvisel. Előkerülése a régió korabeli, eddig kevésbé felismert jelentőségére világíthat rá.

Szentendrei Képtár: Nem tűnt el nyomtalanul - Tarsolylemez
Szentendrei Képtár: Nem tűnt el nyomtalanul - Tarsolylemez

A kiállítás elsősorban a 10. századi leletanyagról szeretne képet adni, nagyjából az államalapítás koráig bezárólag. A reprezentatív honfoglalás kori tárgyak és ékszerek mellett megjelennek az egyszerűbb, szegényesebbnek mondható temetők leletei, valamint a korszakhoz köthető településásatások anyagai is. A kiválasztott leletek segítségével a korszak lehető legtöbb tárgytípusát, jelenségét szeretné átfogóan bemutatni a kiállítás a látogatóknak. Nemcsak a tárgyak esztétikai élménye, de az egykori valóságban betöltött szerepük érzékeltetése is fontos momentuma a kiállításnak. A Dabas és Bugyi térségében előkerült újabb leletek - köztük a különleges és nagy jelentőséggel bíró tarsolylemez - pedig nem csupán a nagyközönség, de a szakma számára is új információkat nyújtó szenzációja lesz a tárlatnak, továbbá a tervek között szerepel egy sír "in situ" bemutatását is.

Az iskolás korosztály számára kifejezetten érdekes lehet a megye évtizedek óta első nagyszabású honfoglalás kori kiállítása.

Nem tűnt el nyomtalanul - Honfoglalás kori leletek Pest megyében
Szentendrei Képtár - 2011. október 17. - 2011. november 27.
Nyitva tartás: szerdától vasárnapig 10:00-18:00