Konstantin

Rejtett valóság

2011.10.29. 09:02

Programkereső

Életforrás, időmúlás, atom, jövő. Petko Dourmana, Gigi Scaria, Szabó Eszter és Szigeti G. Csongor munkái mind műfaji határokat feszegető alkotások, metszéspontjukban világunk összefüggéseit művészeti eszközökkel boncolgatják.

Az egyetemi rendszertől a társadalmi viszonyokig minden előkerül. A mindig szem előtt lévő, de a megszokás által már tudatosan nem észlelt tartomány jelentősége válik újra érzékelhetővé: Szigeti G. Csongor NapTű-je zárt helyen és éjszaka is jelzi, hol áll bolygónk életforrása, Gigi Scaria "Prisms of Perception" videója az idő múlását egy vonat pályáján mutatja. Petko Dourmana két printen az absztrakt atommodellel avatkozik bele a mindennapos autós forgalomba, míg Szabó Eszter egy komplex animációban Magyarország egyik jövőképét kutatja. Scaria az idei Velencei Biennalén India első nemzeti bemutatkozásán képviselte országát.

A Videospace Galéria által képviselt művészek különböző kulturális háttérrel rendelkeznek. A művészi látásmódok és a technikai megoldások sokrétűsége átfogó képet ad az emberről való gondolkodásról - és persze a kortárs médiaművészetről is.

Videospace Galéria - Petko Dourmana: Four Hard Truth II.
Videospace Galéria - Petko Dourmana: Four Hard Truth II.

Szigeti G. Csongor

Műveire általánosan jellemző a mély gondolatiság. Munkáiban markánsan megjelenik a transzcendencia mint minden alkotói tevékenység eredője. Kellő distanciát tart az intézményes vallásoktól, intellektuális kritikával közelíti meg a hitet. Intuitíve is befogadható, finom installációk fűződnek a nevéhez, melyekben a szellemi töltet jut érvényre. A szofisztikált szimbólumokkal operáló művek önreflexióra sarkallnak, például a természettudományos eszköztár átlényegítése révén.

Petko Dourmana (BG/GB)

A képzőművészet és az IT határmezsgyéjének állandó lakosa, aki azt vallja, tudomány és művészet egy. A technológia előretörését és az interperszonális kommunikáció torzulását vetíti egymásra, az érzelmek virtuális térben való megragadhatósága foglalkoztatja. Továbbá vizsgálja a történelmi múltat a vizuális reprezentáció aspektusából. Az újmédia-művészet meghonosításán munkál Bulgáriában, kulcsfontosságú alakja szakmai programoknak és kutatási-oktatási projekteknek. Kiállításokat is szervez világszerte, ami ugyancsak bizonyítja, igaz misszióként tekint a médiaművészet népszerűsítésére.

Szabó Eszter

A hagyományos grafikus felületeket animálva teremti meg a védjegyévé vált látványvilágot. Reflexióiban a játékosság és a groteszk megjelenésén túl empátia üt át. Nagyon mai vonalat képvisel, érzékenyen fejezi ki az urbánus közegre adott válaszreakcióit. Az időskorral foglalkozó munkáiban szimultán van jelen a zsenge esetlenség és az agg dac, a sztereotip ábrázolástól merőben más hangszerelésben. A múlt években több nemzetközi vásár sikeres szereplője.

Gigi Scaria (India)

Érdeklődésének fókuszában a nagyvárosok arcélének képlékenysége áll. Festményen, szobron, fényképen és videókon tárja fel, hogyan befolyásolja az épített környezet a társadalmi struktúrát. Delhiben élve saját bőrén tapasztalta, hogy az átgondolatlan várostervezés következtében a metropoliszokban épp az ember szorul ki a tájból; ezt a szorongató érzést szürreális, abszurd látképek formájában dolgozza fel. Ironikusan latolgatja a jövőt, melyben a humánum létjogosultsága megkérdőjeleződik.

Videospace Galéria standja: G220, Szigeti G. Csongor NapTű című műve: a vásár bejáratánál
Art Market Budapest, Millenáris B csarnok
A kiállítás támogatói: PRK Partners, Visus Grafika, Láthatár Bt., C3 Alapítvány