Júlia, Rita

Átadták a Legrand és a MOME pályázat díjait

2011.10.30. 10:14

Programkereső

Ünnepélyes keretek között tartott szakmai fórumon október 26-án vehették át a Kapcsolj a jövőre! címet viselő rendhagyó kapcsoló-szobor és fotópályázat elismeréseit a díjazottak. A Legrand Zrt. és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem közös felhívására közel százan jelentkeztek, hivatásos és műkedvelő alkotók egyaránt.

Az idén ötven éves szentesi gyár fennállását ünneplő Legrand Zrt. a MOME szakmai közreműködésével 2011 tavaszán hirdette meg a pályázatot. A verseny kiírói fel kívánták hívni a nagyközönség figyelmét arra, hogy mindennapi tárgyaknak is lehet radikálisan új, meglepő tartalmat kölcsönözni. A művészeti és egyéb tervező, képző felsőoktatási intézményekben tanuló diákoktól, illetve amatőr és profi fotósoktól olyan újszerű, innovatív ötleteket vártak, amelyek a Legrand villanykapcsolóit és egyéb eszközeit eredeti és kreatív módon képesek megjeleníteni. A pályázatokat két fordulóban neves szakmai zsűri bírálta el, amelynek tagjai között megtalálhatjuk Domán Rajmund díjnyertes formatervezőt, Román Sándor táncművész-koreográfust, az ExperiDance Táncszínház művészeti vezetőjét és Koós Pál egyetemi docenst, a MOME Formatervezési Tanszékének vezetőjét is.

Tran Lam Péter: Napsütés
Tran Lam Péter: Napsütés

"A pályázatok értékelésénél elsősorban az egyedi és innovatív látásmód szintjét vettük figyelembe, amely mellett természetesen nem volt elhanyagolható az adott alkotás kivitelezésének minősége sem. Főképp olyan megoldásokat vártunk, amelyek elvonatkoztathatók a pályamunka tárgyának eredeti funkciójától, lehetőleg modern vagy különleges szemléletet tükröznek és amelyek egyben köthetők a Legrand cégfilozófiájához is"- nyilatkozta Károlyi László, a Legrand vezérigazgatója, a zsűri elnöke.

"Meglepően sokféle és különleges felfogásról tanúskodó alkotás érkezett a pályázatra annak ellenére, hogy például képszerkesztő programokat csak minimális szinten használhattak a jelentkezők: kapcsolókból összeállított gyermekjátékok, keleti bölcsességre utaló ábrák, a sci-fi világát idéző robotok és termek, fűvel ékesített zöld kapcsolókeret vagy Legrand-termékekből kreált karácsonyfadíszek - csak hogy néhányat említsek a pályamunkák gazdag és színes tárházából. A zsűrinek nem volt egyszerű dolga a döntést illetően, több alkotás közel egyenrangúnak minősült" - összegez Koós Pál, a MOME egyetemi docense.

Galisz Virág: Kapcsolj zöldre!
Galisz Virág: Kapcsolj zöldre!

A designer szakmának szóló kapcsoló-szobor pályázat fődíját egy kiállításon való részvétel ígéretével Berecz András CET című alkotása nyerte, míg a fotópályázat legjobb felvételének Vargha Márk Péter Futurisztikus előadóterem elnevezésű munkája bizonyult. A Legrand különdíjjal illette Fekete Tibor Ying-Yang című fényképét. A Művészetek Palotájában tartott eseményen a résztvevők mini-kiállítás keretében megtekinthették azt a további tizenkét pályaművet, amelyek a Legrand 2012-es falinaptárát díszítik (a cikkben szereplő képeken ezek közül láthatunk kettőt, Tran Lam Péter és Galisz Virág munkáit).

Legrand és a MOME pályázat díjátadó
Legrand és a MOME pályázat díjátadó

A Legrand Zrt. a villamos rendszerek és informatikai hálózatok világszintű szakértőjeként ismert cégjogelődjeivel együtt lassan száz éve működik Magyarországon. A Legrand csoport hetven országban van jelen gyártóként, 31.000 alkalmazottat foglalkoztat és több mint 180 országban értékesíti termékeit. Az ötvenéves szentesi működését ünneplő francia tulajdonú cég vállalati felelősségvállalási stratégiájának lényege olyan felelős üzleti magatartás tanúsítása, amellyel biztosítható a helyi és globális gazdaság és közösségek, valamint a természeti környezet fenntarthatósága. A Legrand Zrt. célja a hatékony és energiatakarékos megoldások kidolgozása és biztosítása a fenntarthatósági elvek figyelembevételével.