Zsuzsanna

A Bóbitától a Bibliáig

2011.11.01. 15:55

Programkereső

Hincz Gyula illusztrációiból október 26-án nyílt kiállítás az Országos Széchényi Könyvtárban. A csaknem százötven illusztrációt és grafikát felvonultató tárlatot a könyvtár Ereklye kiállítóterében rendezték be. Az eseményt Mészáros Balázs, a Váci Értéktár igazgatója, Gyémánt László festőművész - egykori Hincz-tanítvány - és Dr. Boka László, a könyvtár tudományos igazgatója nyitotta meg.

"Hincz Gyula munkásságát a vitalitás és az expresszív erő jellemzi. Képei kozmikus látomások, amelyek a szépirodalomtól a gyermekirodalmon át egészen a Bibliáig terjednek" - méltatta a festőt Boka László. "Hincz a 20. századi képzőművészet egyik legizgalmasabb, legsokoldalúbb alkotója, gyerekrajzain generációk nőttek fel, üvegablakai alatt jártunk egyetemre. Hincz Gyula mindannyiunk ismeretlen ismerőse, így ezzel a kiállítással szeretnénk felhívni az emberek figyelmét, hogy fedezzék fel újra a művész munkásságát" - fűzte hozzá Mészáros Balázs.

A képzőművész hagyatékát, a csaknem 1700 festményt, grafikát és kisplasztikát tartalmazó gyűjteményt a Váci Értéktár gondozza. Ebből válogatták a tárlatot, amelyet Vácon már bemutattak és amelyet a következő évben még két másik helyszínen lehet majd megnézni: 2012 első felében a győri Városi Múzeumba költözik, ezt követően pedig az ipolysági Honti Múzeumban lesz látható április elsejétől.

Hincz Gyula a modern illusztráció kezdeteinek meghatározó személyisége volt. A klasszikus ábrázolástól indulva alakította ki képeinek egyedi, drámai stílusát. Bemutatkozása 1935-ben Mécs László művéhez, a Megdicsőüléshez köthető. Kiemelkedőek Márai Sándor és Franςois Villon műveihez készített illusztrációi, valamint Weöres Sándor Gyümölcskosár című kötetéhez készített rajzai. Az 1940-es évek végén készült el pályájának legkiemelkedőbb darabja: Anatole France Nyársforgató Jakab meséi című könyve. A háború után többek között Déry Tibor- és Karinthy-művekhez készített illusztrációkat. Munkájára nagy hatással voltak a világháború borzalmai, expresszív képi világa főként ezt tükrözi.

Hallássérült csoportok részére speciális múzeumpedagógiai foglalkozás is kapcsolódik a kiállításhoz  december 23-ig. Hang nélkül: versek, színek, képzelet. A szervezők várják csoportok jelentkezését kisiskolástól a gimnazistákig. Csoportokat kizárólag jeltolmács kísérővel áll módjukban fogadni, a kísérő tanároknak ingyenes a belépés. Érdeklődni és előzetes bejelentkezni a következő elérhetőségeken lehet: +36 1 224 3786 vagy csoportvezetes@oszk.hu.

A Bóbitától a Bibliáig
A Váci Értéktár és az Országos Széchényi Könyvtár közös kiállítása
Országos Széchényi Könyvtár, Nemzeti Ereklyetér
2011. október 27 - 2011. december 31.
Nyitva tartás: keddtől szombatig 10:00-18:00