Aladár, Álmos

El Grecótól Rippl-Rónaiig

2011.11.02. 09:25

Programkereső

Az antikvitástól a 20. századig mintegy 120 műtárgyat, többek között Cranach, Courbet, Cézanne, Munkácsy, Szinyei Merse és Ferenczy Károly munkáit vonultatja fel a budapesti Szépművészeti Múzeum az El Grecótól Rippl-Rónaiig - Nemes Marcell, a mecénás műgyűjtő című időszaki kiállítása - az október 25-én megnyílt tárlat a 20. század első felének egyik legnagyobb magyar művészetpártolója előtt tiszteleg.

Nemes Marcell megítélése nem volt mentes ellentmondásoktól, mégis kora egyik legjelesebb műgyűjtőjét, adományozóját és mecénását tisztelhetjük benne - idézte fel a Szépművészeti Múzeumot is számos műremekkel gazdagító üzletember alakját a kiállítás megnyitóján a nemzeti erőforrás miniszter. Réthelyi Miklós emlékeztetett arra, hogy Nemes Marcell szerelmese volt a művészeteknek: egyaránt gyűjtötte régi mesterek és kortársak munkáit, majd kollekciójának javát közgyűjteményeknek adományozta. Így kerültek a Szépművészeti tulajdonába olyan, a kiállításon is megtekinthető remekművek, mint El Greco Bűnbánó Madonnája, Mányoki Ádám híres Rákóczi-portréja, míg Kecskeméten 79 festmény adományozásával alapított múzeumot a nagylelkű mecénás.

A tárlatot Radványi Orsolyával együtt megrendező Németh István művészettörténész azt emelte ki, hogy a kiállítás több szempontból is eltér a Szépművészeti utóbbi években létrehozott nagy bemutatóitól és leginkább a gyűjteménytörténeti kiállítások sorába illeszkedik. Az El Grecótól Rippl-Rónaiig cím nem pusztán a figyelemfelkeltést szolgálja - hangsúlyozta a kurátor. Mint elmondta, Nemes Marcell valóban a két művész legjelentősebb gyűjtői közé tartozott, de szívesen és biztos szemmel vásárolt antik műtárgyakat, reneszánsz vagy 17. századi festményeket és a kortársak, mint például Szinyei Merse Pál, Vaszary János, Paál László, Kernstok Károly vagy külföldön Oskar Kokoschka műveit is.

Németh István beszámolója szerint ezért a kiállítás tervezésekor a kronológiai szempontok helyett a gyűjtői és mecénási életút végigkövetését tűzték ki célul, tematikus egységekbe csoportosítva a bemutatott anyagot. A tárlatra 25 köz- és magángyűjteményből érkeztek műtárgyak.

El Grecótól Rippl-Rónaiig - Nemes Marcell, a mecénás műgyűjtő
Szépművészeti Múzeum - 2011. október 26. - 2012. február 19.
Nyitva tartás: hétfőtől csütörtökig 07:30-16:00, pénteken 07:30-14:00
A kiállítás rendezői: Radványi Orsolya és Németh István