Mátyás

Cserna-Szabó, Ficsku és a Balaton a Bizottság-kiállításon

2011.11.03. 15:32

Programkereső

Cserna-Szabó András és Ficsku Pál beszélget, a Balaton pedig zenél a Bizottság-kiállítás irodalmi és zenei programsorozatán november 4-én, pénteken - a kiállításhoz kapcsolódó filmklub pedig még egészen december 13-ig fut.

A Tarr Béla-filmek zeneszerzőjeként is ismert Víg Mihály 1979-ben alapított, szintén legendás underground zenekara, a Balaton kortársa volt a Bizottságnak, amelynek megszűnésekor Cserna Szabó András, a groteszk és a gasztroirodalom fiatal mestere 12, Ficsku Pál, A videódisznók esete... és a Gyerekgyár szerzője pedig 19 éves volt.  November 4-én, pénteken 19 órától ők hárman a vendégei a Bizottság-kiállítás irodalmi és zenei sorozatának. Vajon a különös történeteiről és figuráiról ismert két szerzőnek mi jut eszébe a Bizottság legendás Kamikaze-dalának legismertebb soráról? Lévai Balázs közreműködésével minden bizonnyal azt is megtudjuk, hogy a Bizottság működése szempontjából mindenféleképpen fiatalnak számító írókra hatott-e, és ha igen, miként a Bizottság. A zenei kíséretet pedig a Balaton feledhetetlen szomorkás rock'n'roll-sanzonjai biztosítják.

Bizottság-kiállítás (2)
Bizottság-kiállítás (2)

„Az ember az, aki ott ácsorog a metafizikai szakadék előtt, s reménytelen, unalmas, eltakart szemű, hazug, szószátyár és félelemmel teli toporgását létnek hívja. (...) És azt is tudja, ő ezt a szakadékot átugrani képtelen, hát sóvárog, fecseg, unatkozik, hazudik, szerelembe vagy munkába menekül, szóval toporog" - írja Cserna-Szabó András. Ezzel a pár sorral akár betájolhatnánk a hetvenes években született fiatal prózaíró nemzedék közérzetét, ám ez a toporgás és a hozzá társuló kamikáze-düh nem csupán őket jellemzi. Ficsku Pál így emlékszik a 80-as évekre: „Lacával, a barátommal, akivel a nagy kúrára készültünk, már volt egy zenekarunk, TSZ volt a neve. Tudtuk, hogy az Európa Kiadó, az URH, a Balaton, a Bizottság, a Trabant idején ez egy kicsit retrográdnak hat, de nem jutott más az eszünkbe, csak az, hogy TSZ. Táncoló Szamovár. Laca elektromos hegedűn játszott, én pedig ipari citerán. Egy vasrúddal vertem egy sorozatgyártott ipari citerát. Egy fellépésünk volt addig ugyan csak, a miskolci Földes Ferenc Gimnázium C-tornatermében, a harmadik szám után, Banalitások tengere, mélymagyar alapon, kitiltottak."

Bizottság-kiállítás
Bizottság-kiállítás

A Balaton underground zenekart Víg Mihály és Hunyadi Károly alapította. A kezdetekben saját szerzeményeiket, Vető János- és Kozma György-verseket adtak elő a Bercsényi Kollégiumban és a Kassák Klubban. Változó felállásban és formációban azóta is szomorkás rock'n'roll-sanzonokat játszanak. A 1990-es évek végétől a Balaton ef Zámbó István együttesével és fúvósokkal kiegészülve klasszikus nyolcvanas évekbeli Trabant- és Neurotic-számokat ad elő a Balatonra jellemző melankolikus hangvételben. A Balaton a mai napig megmaradt annak, aminek indult: underground klubzenekar.

A zenekar tagjai: Víg Mihály (gitár, billentyűk, ének), Keszei Krisztián (gitár), Magyar Péter, Csimpi (dob), Horváth Gábor (basszusgitár)
Moderátor: Lévai Balázs
Sorozatszerkesztő: Keresztury Tibor

Az irodalmi és zenei estek további programja:
2011. november 11. (péntek) 19 óra
Minden napra jut egy szamba, jut egy twist
Ki az aki engem ma este hazavisz?
Karafiáth Orsolya, Jánossy Lajos
Moha
2011. november 13. (vasárnap) 19 óra
Szerelem, szerelem, szerelem
Szerelem, szerelem, szerelem
Köpni kell, phüj
Köpni kell, phüj

Bereményi Géza, Szilasi László
Ági és a Fiúk

A filmes programokból is jut még novemberre és decemberre. A '70-es, '80-as évek közérzetéről ad gazdag és tanulságos körképet a válogatás, amelyben 1969-től 1993-ig készült kísérleti és dokumentumfilmek, kis- és nagyjátékfilmek, kultfilmek és elfeledett művek szerepelnek, a Diorissimótól az Álombrigádig, az Extázis 7-től 10-ig című beatfilmtől a Rocktérítőig. Itt-ott megjelenik a Bizottság is, feltűnnek arcok, elő-előbukkannak az underground jól ismert figurái, a két évtized pop- és szubkultúrájának ikonjai, de a filmekben kibontakozó társadalmi körképben a hétköznapok jellegzetes alakjai és problémái is főszerephez jutnak.

2011. november 8. Moziklip
Vendég: Tímár Péter rendező
(Rend.: Tímár Péter, 1987, 74 perc, színes)

2011. november 15. Rocktérítő
Vendég: Xantus János rendező
(Rend.: Xantus János, 1988, 90 perc, színes)

2011. november22.
Önuralom
(Rend.: feLugossy László, 1988, 60 perc, színes)
Utóirat
(Rend.: Szász János, 1988, 36 perc, színes)
Vendég: Muhi Klára

2011. november 29. Meteo
Vendég: Monory Mész András
(Rend.: Monory Mész András, 1989, 90 perc, színes)

2011. december 6. Árnyékszázad
Vendég: Kubiszyn Viktor esztéta
(Rend.: Dér András, 1989-92, 70 perc, színes)

2011. december 13. Rám csaj még nem volt ilyen hatással
Vendég: Gelencsér Gábor esztéta
(Rend.: Reich Péter, 1993, 80 perc, színes)

Sírba visztek - A Bizottság a Műcsarnokba megy
Műcsarnok - 2011. szeptember 3. - november 13.
Nyitva tartás: keddtől vasárnapig 10:00-18:00, péntek 12:00-21:00